Abetsgivaren erkänner inte min arbetsskada
Jag är medlem i Kommunal sedan många år och arbetar som bussförare på Nobina.
Jag råkade ut för en arbetsskada på jobbet när jag befann mig i depån och blev påkörd av en kollega. Men dagen jag blev skadad gjorde jag misstaget att vara lojal med företag och resenärer, så jag fortsatte att jobba några timmar till. Först efter arbetsdagens slut lämnade jag rapport om olycksfallet till min chef. Nu använder företaget detta mot mig och säger att jag aldrig blev påkörd, medan skyddsombudet säger att jag inte har skrivit svart på vitt i rapporten att jag blev påkörd. Det har också gått lång tid efter skadan, nämligen omkring ett år. Vart vänder jag mig för att få rätt? Jag har varit sjuk i tio månader och har förlorat min rörlighet i nacken. Jag blir inte återställd, fast jag varit hos flera sjukgymnaster, kiropraktor och läkare. Just nu går jag på behandling på en smärtklinik och arbetar bara 50 procent. Jag har förlorat mycket pengar sedan jag blev skadad och har inte fått någon hjälp. Just nu undersöker AFA om jag kan få ersättning.
/Orättvist behandlad
SVAR: Efter att ha läst rapporten du lämnade in till arbetsgivaren står det klart för mig att du råkat ut för ett olycksfall i arbetet. Du har fått ont i knät men har också varit sjuk i tio månader och förlorat din rörlighet i nacken. En sådan olycka ska anmälas till arbetsgivaren som sedan anmäler vidare till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Den som skadas bör också själv anmäla skadan till AFA Försäkring, eftersom arbetsgivaren inte har den skyldigheten.
Som i alla försäkringsfrågor handlar bedömningen hos AFA och Försäkringskassan ofta om bevisning. Att det gått ett år mellan olyckan och anmälan kan så klart tala emot dig, så du bör ha en trovärdig förklaring till den sena anmälan. Den skadades uppgifter ska i princip godtas, men kompletterande bevisning är att föredra. Att arbetsgivaren inte medger att olyckan skett kan vara en svårighet, men är inte avgörande vid bedömningen. Kan du få ett vittnesintyg från föraren som körde bussen? Kanske pratade du med några kollegor om incidenten? Viktigt är också hur snabbt du sökte läkarvård och vad det står i läkarintyg och medicinska journaler, ditt hälsotillstånd före olyckan och besvärens utveckling.
Du har vänt dig till AFA, helt korrekt. Vid långvariga besvär kan även Försäkringskassan pröva arbetsskadan och du kan ha rätt till livränta.
Om du får ett negativt beslut kan du som medlem i facket få kostnadsfri juridisk hjälp med din arbetsskada. Du vänder dig då till din sektion. Inför ett eventuellt överklagande beviljas rättshjälp om förbundet bedömer att det finns en rimlig möjlighet att vinna framgång i ärendet.
Magnus Eriksson,
förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd
Illustration: Kristin Lidström