”Flyktingar skapar ekonomiskt tillväxt”
Flyktingkatastrofen kan skapa tillväxt och sysselsättning i Europa. Det säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
På Europafackets kongress i Paris markerades vikten av solidaritet med dem som flyr från krig och förföljelse.
LO:s ordförande var på plats när kongressen inleddes med tal av Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande. Juncker lovade ett mer socialt Europa och slog fast att det är oacceptabelt med så många otrygga anställningar och att fast jobb borde vara en rättighet.
Hans investeringsplan, den så kallade Juncker-planen, som från den 1 juni i år ska försöka få ihop 2,9 biljoner kronor från medlemsländerna för att få fart på ekonomin i EU, tas emot med viss skepsis av Europafacket.
Karl-Petter Thorwaldsson tror inte att det är möjligt att få stöd för att Sverige och andra EU-länder vid sidan av budgeten ska skicka ännu mer pengar till EU.
– Jag har hela tiden sagt att det är bättre om EU-länderna använder pengarna till investeringar i sina egna länder, säger han.
Europafacket har krävt en investeringsplan motsvarande 2 procent av varje lands BNP varje år som ska användas nationellt eller i EU-fonder för att få fart på tillväxten och jobben.
Samtidigt har Europafacket häftigt kritiserat nedskärningarna i EU som bland andra EU-kommissionen tvingat fram som ett verktyg att lösa den ekonomiska krisen.
Bernadette Ségol, Europafackets avgående generalsekreterare, tycker att det är bra att Juncker lovar ett mer socialt Europa.
– Men vi får se om Junckerplanen innebär ett slut på nedskärningarna. Hittills har dessa nedskärningar varit ett misslyckande. De har förvärrat krisen i Grekland och andra EU-länder. Det krävs investeringar för att skapa fler jobb.
Karl-Petter Thorwaldsson gillar att Juncker, Ségol, EU-parlamentets talman Martin Schulz och Frankrikes president Francois Hollande i sina tal vid kongressen tydligt markerade solidaritet med dem som flyr till Europa.
– Bäst var Europafackets ordförande, Ignacio Fernández Toxo. Han sa att vi ska sluta diskutera flyktingkvoter. Det handlar om fattiga och utsatta människor som vi måste ställa upp för.
Karl-Petter Thorwaldsson tror att tragiken med utsatta människor som riskerar sina liv och flyr till Europa kan innebära en skjuts för ekonomin i vår världsdel.
– Tidigare trodde jag att investeringar i järnvägar skulle vara vår räddning. Men nu ser vi att de länder som tar emot många flyktingar samtidigt får en ekonomisk tillväxt. Arbetslösheten sjunker i dessa länder. Ingen kan förklara varför, men så är det.
Karl-Petter Thorwaldsson tror att flyktingkrisen bakvägen kan få slut på nedskärningspolitiken.
– Det kommer att bli så i Tyskland och andra länder som tar emot många flyktingar. De kommer att tvingas skjuta till pengar till flyktingmottagande, pengar som samtidigt leder till nya investeringar i dessa länder. Jag tror att detta kommer att få en stor betydelse för Europas ekonomi, säger han.