Under den ekonomiska krisen i början av 90-talet prövades olika sätt att få ner kostnaden för sjukskrivningar. Ett av dem var att betala olika ersättning för olika dagar. De tre första sjukdagarna betalades med 65 procent av arbetsinkomsten och resen av dagarna med 80 procent. Nu visar forskare från IFAU (Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk forskning) att den metoden gav längre sjukskrivningar. Sannolikheten att återgå till arbete minskade med tio procent för dem som hade varit sjuka mer än 90 dagar. 

– Den lägre ersättningen vid återinsjuknande ledde antagligen till att man stannade hemma längre för att vara på den säkra sidan, säger Martin Nilsson som är en av rapportförfattarna.

I dag är systemet ändrat och den normala sjukpenningen är 80 procent av arbetsinkomsten efter en karensdag utan ersättning. Men forskarna menar att karensdagen kan ha en liknande effekt och att det därför kan vara viktigt att ha kvar återinsjuknanderegeln som innebär att den som varit sjukskriven och blir sjuk igen inom fem dagar slipper karensdag.