Borlängebon Suzana Barmani har varit med i Kommunal i tjugo år och jobbat med flyktinghjälp nästan lika länge.

– Jag kom själv hit som flykting 1989 och fick mycket stöd från folk i Dalarna och kyrkan då. Man vill göra samma sak tillbaka, säger hon.

Att hjälpa till att ta emot de flyktingar som kommer nu ser hon inte ens som ett val. Hon vet vad de gått igenom.

– Jag är själv uppväxt i Syrien och kommer från en politiskt engagerad familj. Min pappa torterades och satt fängslad under halva sitt liv.  Jag känner många som flyr nu, säger hon.

Hon gråter nästan när hon berättar. Hon har vänner och släktingar som drunknat i Medelhavet, som kvävts till döds i lastbilar och just nu några som fastnat vid den ungerska gränsen.

– Jag tog emot en ung släkting i dag som har stora sår över hela vaderna av taggtråd, säger Suzana och berättar att flickan knappt sovit under hela flykten för att hon var så rädd att bli utnyttjad eller våldtagen. Hon hade gått ner i vikt och vägde bara 43 kilo. Mötet med henne och många andra flyktingar har fått Suzana att undra över hur det står till med människovärdet.

– Hur har vi människor blivit så billiga?

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal skänker pengar till UNHCR

 

Samtidigt gläds hon åt den starka viljan att bidra som finns i samhället just nu. Hon märker att fler har reagerat på flyktingarnas situation och vill hjälpa. I Borlänge har många kontaktat henne.

– De skänker pengar och kläder som vi kan lämna vidare. Alla kan göra någonting. En kvinna som inte har så mycket pengar kom med en påse barnalvedon. Om alla gör lite så blir det mycket tillsammans, säger hon.

Det är tre år sedan som de första stora flyktinggrupperna kom från Syrien till Borlänge. Då ordnade Suzana och hennes man Joseph tillsammans med andra frivilliga ett stort julfirande med julklappar till alla barn.

– Det är viktigt att få glömma en stund och ha roligt. De som kom då hade inte haft fester på flera år. Det fanns ingen ström i Aleppo som de flesta kom från. De grät för att de var så glada.

”De som har kommit nu förstår inte att de är säkra i  Sverige än. De vill berätta om vad som hänt.”

Det tar tid att smälta det man varit med om. Suzana arbetar numera mest som tolk åt Borlänge kommun och träffar många av dem som kommer till flyktingboenden där.

– De som har kommit nu förstår inte att de är säkra i  Sverige än. De vill berätta om vad som hänt. De har inte ätit bröd, inte kunnat elda. Någon berättade om en syster som dog men som ingen vågade gå ut ur huset för att begrava. Lukten.

Den 26 september kommer Suzana, som också är en känd kurdisk musiker, och flera andra artister att spela på en stödgala i Borlänge som organiseras av flera hjälporganisationer och Peace and Love. Till den kommer flyktingar från hela Dalarna att köras.

– De behöver höra glada saker också. Så under min del av konserten kommer jag att spela musik att dansa till. De har rätt att skratta och dansa.

Vad kan jag göra?

Skänk pengar:

Röda korset: plusgiro 900 800-4
Läkare utan gränser: plusgiro 900603-2
Rädda barnen: plusgiro 90 2003-3
UNHCR: plusgiro 90 01 64-5

Jobba ideellt:

Många kommuner behöver hjälp med fadderverksamhet och liknande. Ring din kommun och fråga vad som finns där.
Röda korset och Rädda barnen har också volontärsverksamhet över hela landet läs mer på www.redcross.se eller www.raddabarnen.se.