Arbetsgivaren får betala om du måste jobba på semestern
Är man tvungen att jobba på semestern? Ja, om det finns starka skäl.
Men vilken kompensation du får är olika. KA reder ut vad som gäller.
OBS! Artikeln är från 2015. Aktuell information om vad som gäller vid jobb på semestern finns här.
Lagen ger rätt till minst fyra veckors ledigt under juni-augusti. Men särskilda skäl eller avtal kan göra att semestern istället förläggs i maj-september.
Även om man fått sin semester beviljad kan man bli beordrad att arbeta. Men för att det ska ske måste arbetsgivaren ha starka skäl, enligt Maria Hansson som är ombudsman på Kommunals förbundskontor.
– Det krävs rätt mycket av arbetsgivaren för att den ska kunna avbryta en semester, den ska verkligen kunna visa att den försökt med allt. Den har ju beviljat semestern, då är det bara väldigt speciella saker som kan ändra på det, till exempel att jag har någon specialistkunskap som gör att man inte klarar sig utan mig, säger Maria Hansson.
Arbetsgivaren behöver inte förhandla med facket innan någon beordras in. För att säga nej behöver man starka skäl, enligt Maria Hansson:
– Det ska vara att jag inte kan. Typ att jag befinner mig på andra sidan jordklotet och det här är något som behöver utföras så snart att jag inte hinner i tid. Eller att jag är ensamstående med två barn och jag inte har någon barnomsorg. Det är inte 100 procent beordringsrätt, men nästintill.
Om man är anställd i kommun, landsting/region eller har en arbetsgivare med Pactaavtal har man rätt till en extra semesterdag för varje semesterdag som man blir beordrad att arbeta. Man kan dock inte få mer än fem extra dagar. Det betyder att den som blir beordrad att jobba fem dagar på semestern får totalt tio nya semesterdagar.
Avtalet säger också att arbetsgivaren ska stå för extra kostnader som uppstår om man tvingas bryta semestern.
– Om man hyrt en stuga och är tvungen att avbryta förutsätter jag att man får ersättning för det och resan till jobbet, säger Maria Hansson.
Enligt semesterlagen kan en arbetsgivare som bryter någons semester bli skyldig att betala ett ekonomiskt skadestånd. Det kan täcka kostnader för en flygbiljett som inte kan användas. Dessutom kan arbetsgivaren i vissa fall bli skyldig att betala allmänt skadestånd.
– Det är en ersättning för annan skada än rent ekonomisk skada och i det kan en väga in olika saker. Det ska vägas in det obehag arbetstagaren utsätts för vilket exempelvis kan handla om svårigheter med att få gemensam semester med familjen, säger Erik Grahn, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Enligt Kommunal är det dock inte aktuellt med allmänt skadestånd för anställda i kommun och landsting som beordras att arbeta under semestern. Skälet är att avtalet ger extra semesterdagar.
För drygt 15 år sedan dömdes en arbetsgivare att betala 15 000 kronor i skadestånd till en anställd som inte fick ta fyra veckors sammanhängande semester under juni-augusti.
Erik Grahn anser att det är ännu allvarligare om man redan hunnit ta semester och blir beordrad att återgå till jobbet när man redan packat väskorna och satt sig i bilen.
Men när arbetsgivaren ringer är man skyldig att infinna sig.
– Man ska utföra det arbete som anvisas även om man tycker att arbetsgivaren har fel. Men man ska kontakta sitt fackförbund, säger Erik Grahn.