Mindre kött bäst för miljön
För att odla mat till de djur vars kött, mjölk och ägg vi äter så används 75 procent av all åkermark.
Bara 25 procent används för att odla säd, olja, frukt och grönt.
I dag äter varje svensk i genomsnitt 85 kilo kött per år.
Om vi minskade till 50 kilo och dessutom drack mindre läsk, åt mindre godis och snacks skulle vi halvera den negativa effekten på klimatet, enligt boken Vår mat. Idag används 4 000 m2 åker per person och genom att äta mindre kött skulle det räcka med 2 400 m2.
Om alla enbart skulle äta vegetariskt skulle det räcka att odla 800 m2 per person och år.
Grafik: Elin Steen
Fakta
Matavtryck på klimatet mäts i gram koldioxid. Genom att välja viltkött, bönor, potatis och rotfrukter kan man minska mängden växthusgaser rejält.
Så många gram koldioxid släpps ut per portion:
Viltkött: 80
Fågel och fisk: 450
Griskött: 900
Nötkött: 4 000
Bönor och ärtor: 110
Rotfrukt: 20
Potatis: 10
Källa: Vår mat (Redaktör: Håkan Fogelfors, Studentlitteratur)