Reportrarna Helena Gunnarsson och Mira Hjort har granskat var pengarna som skulle ha gått till sjuka kommunanställda i stället tog vägen. I en enkät som 215 kommuner har svarat på, uppger endast en tiondel att de öronmärkt en del pengar till personalen (se länkar).

Många är de sjuka kommunanställda som drabbats av de hårdare sjukreglerna som kom 2008 under den dåvarande alliansregeringen. Pengar som var tänkta att komma de sjuka till del i form av försäkringspengar som betalats in av arbetsgivarna, har i stället gått till bland annat nya läktare på en fotbollsarena i Piteå. Hur kunde det bli så här?

För att göra en lång historia kort så har fack och arbetsgivare kommit överens om att kommunerna ska betala till en försäkring för att anställda ska få extra pengar om de blir sjuka. Denna försäkring sköts av AFA som är ett försäkringsbolag som ägs av LO och Svenskt Näringsliv tillsammans.

När alliansregeringen skärpte sjukreglerna 2008 skärptes kraven för att få ta del av pengarna, och betydligt fler sjukskrivna nekades sjukpenning. Inte heller fick de pengar från AFA eftersom villkoren för att ta del av dessa pengar är kopplade till de statliga reglerna.

Eftersom AFA inte får gå med vinst bestämde ägarna LO och Svenskt Näringsliv att en del av premierna skulle betalas tillbaka till kommunerna och det handlar om stora summor. Bara under 2012 och 2013 fick kommunerna tillbaka mer än 15 miljarder kronor.

Det är kommunerna som har betalat in till kollektivavtalets sjukförsäkring och därför är arbetsgivare och fack överens om att det är kommunernas pengar. Men fackliga företrädare ute i landet har lyft att det egentligen är de sjuka medarbetarnas pengar. Därför borde dessa pengar också komma de sjuka till del.

I KA:s granskning framgår det att kommunerna resonerat olika och hanterat pengarna de fått tillbaka på olika sätt. I Piteå har en halv miljon av de sammanlagt tillbakabetalade 80 miljonerna gått till de anställda. Kommunen har samtidigt valt att lägga 5,5 miljoner på en skidanläggning och två miljoner på en fotbollsstadion. I Linköping har kommunen i stället lagt nästan hela summan på personalen.

För många kommuner har pengarna de fått tillbaka på detta sätt räddat en ansträngd ekonomi. Men även kommuner med bra ekonomi har låtit pengarna gå in i budgeten i stället för att öronmärka dem till personalsatsningar. Kanske något att fundera över.

Illustration: Magnus Bard