”Nu krävs krafttag för kvinnorna”
De har arbetat lika länge, har jämförbart ansvar och samma utbildningsnivå. Trots det tjänar LO-männen mycket mer än
LO-kvinnorna. Det är helt orimligt – nu måste kvinnornas löner och arbetsvillkor prioriteras, skriver Nicklas Gustafsson, undersköterska och sektionsordförande i Västerås.
Jag började arbeta inom vården 1998. Mycket har hänt sedan dess i denna kvinnodominerade bransch och då pratar jag om försämringar. Försämringar som har eskalerat de senaste åren i form av neddragningar, arbetsmiljöproblem, sämre anställningsvillkor, mindre möjligheter till påverkan och medbestämmande över sin arbetssituation. Listan kan göras lång.
Lika naturligt som det är att en industriarbetare ska arbeta heltid, lika naturligt ska det vara att en undersköterska ska arbeta heltid. Heltidstjänster är en stor jämställdhetsfråga. Men varför säger vi rätt till heltid när det kommer till kvinnodominerade yrkesgrupper? Det kan till exempel heta att; ”nu ska du få önska din tjänstgöringsgrad”. Skulle du säga det till en byggnadsarbetare skulle du säkerligen få ett oförstående skratt till svar. Men inom kvinnodominerade yrken ska vi tacksamt ta emot detta ”erbjudande” som inte sällan kommer med en hel del krav. Till exempel ska du kanske vara beredd på mindre inflytande över din arbetstid, arbeta på flera arbetsplatser, fler långa arbetspass eller arbetspass som är upphackade med obetalda håltimmar, så kallade delade turer. Dessutom uttrycks det ofta som ”dyrt” att införa heltider för kvinnor.
Deltidsarbete och otrygga anställningar i kombination med låga löner skapar ytterligare ett stort problem. Nämligen när det kommer till den dagen när någon som arbetat som exempelvis undersköterska ska gå i pension. Då kan det vara så illa att du arbetat ett helt yrkesliv och bara får ut 440 kronor mer varje månad än någon som inte arbetat alls.
Det behövs krafttag för att lösa dessa problem. Vi behöver bland annat ta ett gemensamt grepp om jämställda löner när det kommer till LO-samordningen. Det känns orimligt att en verkstadsarbetare ska tjäna 2 800 kronor mer varje månad än en undersköterska. Denna löneskillnad grundas inte i hur länge de har arbetat, vilket ansvar eller vilken utbildningsnivå de har. Det handlar om diskriminering av en kvinnodominerad yrkesgrupp. Nu måste deras löner prioriteras.
Det kommer att behöva rekryteras hundratusentals undersköterskor till vården och omsorgen de närmaste åren. Arbetsgivarna måste då göra sitt. Arbetsmiljöarbetet måste bli bättre, det kommer också behövas satsningar från arbetsgivaren när det gäller lönerna för de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom LO-kollektivet.
Till sist så måste även politikerna ta sitt ansvar och se till att den missbrukade anställningsformen allmän visstid tas bort i las. Samtliga förbund i LO borde ta sitt ansvar och kräva detta av regeringen.