Riksdagen har beslutat om nya skärpta krav på bemanningen på äldreboenden. Men förskrifterna har försenats ett flertal gånger och det står klart att reglerna inte kommer att träda i kraft den sista mars som planerat. Bollen ligger hos Socialstyrelsen som just nu analyserat remissvaren, varav många var kritiska till förslaget. Inte minst arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL har sågat kraven som de anser blir alldeles för dyra.

– Frågan är ju om de införs. Vi har fått indikationer från SKL om att det kanske inte blir några nya regler eller i alla fall inte som förslaget såg ut från början, säger Richard Nygren (M) ordförande social- och omsorgsnämnden i Laxå kommun.

Laxå räknar med ökade kostnader för personal på 8,5 miljoner kronor per år. Men i likhet med 106 andra kommuner som svarat på tidningen Dagens Samhälles enkät, har kommunen inte avsatt några pengar i årets budget till de nya bemanningskraven eftersom man inte räknar med att de träder i kraft i år.

–  De här kraven är ett dråpslag mot verksamheten i små kommuner. Om statsmakterna lägger på oss ytterligare grejer så får de också ge oss de pengarna, tycker Richard Nygren.

Av de 158 kommuner som svarat på enkäten, uppger bara en knapp tredjedel att de avsatt pengar i år till mer bemanning. Hälften av kommunerna har svarat att de redan har nyanställt, men bara 16 procent har anställt vårdpersonal. Till största delen handlar det om fler biståndshandläggare. 44 kommuner säger att de inte kommer att nyanställa även när kraven införs.