Det har varit många turer kring hemtjänsten i Järfälla kommun. De senaste åren har KA kunnat berätta om hur företag som HSB Omsorg, Aleris och Vardaga (tidigare Carema) valt att säga upp sina avtal med hänvisning till att hemtjänstersättningen varit låg. Nu hotar ytterligare ett av de stora vård- och omsorgsbolagen att lämna kommunen. Attendo som har 175 hemtjänstkunder i kommunen överväger att avsluta sin hemtjänst.

I det här fallet beror det inte bara på ersättningsnivån utan på en tvist om dagverksamheten som Attendo driver åt kommunen med ett fyrtiotal besökare. I februari avslöjade Järfälla tidning att kommunen inte upphandlat den som man är skyldig att göra och trots att man upptäckte felet redan 2013. Sedan dess har kommunen bytt styre och den nya ledningen överväger nu att ta över dagverksamheten i egen regi.

Ann-Sophie Nilsson är chef för Attendos kundval norr som har hand om företagets hemtjänst från Uppland och uppåt. Hon menar att marginalerna i Järfälla är alldeles för små.

– Det är inte bara det att de har låga ersättningar, de beviljar också få timmar till kunderna, säger hon och förklarar att det i hennes mening gör det svårare att få lönsamhet i Järfälla än i många andra kommuner.

Trots att de som besöker dagverksamheten inte är mer än 30-40 personer så menar hon att det blir en viktig del av företagets inkomster.

– Vi går med en liten förlust varje månad i Järfälla. Dagverksamheten gör den mindre. Tar man bort den måste vi se över om vi kan vara kvar. Vi kan inte subventionera kommunens verksamhet.

Hon håller med om att kommunen borde ha upphandlat dagverksamheten. Men menar att det bara är en del av varför man överväger att lämna Järfälla kommun.

– Just nu är det här med dagverksamheten uppblåst. Vi har varit på väg att säga upp tidigare och för en diskussion om ersättningsnivåerna med kommunen. Vi är det sista stora företaget som är kvar, säger Ann-Sophie Nilsson.

Bengt Harju (S) är ny ordförande i socialnämnden i Järfälla. Han är väl medveten om att ersättningsnivåerna är låga.

– Vi kommer att se över dem under våren inför budgetbeslutet för 2016-2017. Men om vi kommer fram till att höja ersättningen så kommer vi också att höja kraven på kvaliteten. Exempelvis har vi inte haft några krav på kollektivsavtalsliknande villkor för personalen tidigare. Det vill vi ha, säger han.

När det gäller om dagverksamheten ska upphandlas eller tas tillbaka i egen regi kommer ett beslut att tas innan sommaren.

– Det här med egen regi är ett förslag från förvaltningen för att få bättre effektivitet. Nu gör vi en genomgång av den här verksamheten som ska vara klar senast i april. Sedan kan vi ta beslut innan sommaren.

Borde ni inte bestämma om en upphandling innan dess?

– Det här problemet har funnits sedan 2009 under hela den förra mandatperioden. De har inte gjort något åt det. Jag har suttit sedan januari och har redan tagit tag i frågan. Men vi måste ha ett ordentligt underlag för att ta ett beslut.

Finns chansen att Attendo får vara kvar?

– Det finns det inga garantier för oavsett om vi tar tillbaka verksamheten eller om vi upphandlar. Upphandlar vi kan någon annan vinna, säger Bengt Harju.

Offentlig upphandling (LOU)

Alla tjänster som överstiger en viss summa måste upphandlas med flera aktörer.
1 juli förra året höjde regeringen summan från 270 000 kronor till 505 800 kronor.
För summor under det beloppet kan man göra en direktupphandling med en aktör.
Källa: Konkurrensverket, Regeringen