En stor del av världens hemarbetare kommer från Indonesien. Den internationella arbetsmarknadsorganisationen ILO uppskattar att minst 4,3 miljoner indonesier arbetar utomlands med hemarbete och liknande uppgifter. Under den senaste månaden har arbetsvillkoren de jobbar under lyfts i asiatiska medier. Det bland annat efter att en kvinnlig arbetsgivare i Hongkong dömts till sex års fängelse efter att ha misshandlat en indonesisk anställd så brutalt att hon tappade en stor del av sina tänder. Den indonesiske presidenten vill nu hindra att indonesier tar den typen av jobb i andra länder. Arbetsmarknadsministeriet har fått i uppdrag att senast 2017 ha satt stopp för det.

– Att indonesiska kvinnor lämnar landet för att arbeta med hemarbete måste upphöra genast; vi måste ha lite självkänsla och värdighet. Jag har redan gett i uppdrag till arbetsmarknadsministern att lägga upp riktlinjerna för hur vi kan få till ett stopp, säger Joko Widodo till den indonesiska nyhetsbyrån Antara.

Utspelet har lett till en debatt om det är rätt sätt att angripa problemet. Bland annat finns en oro för att arbetslösheten kommer att öka, något regeringen bemött med att de ska skapa fler inhemska arbeten.

Kenya som är ett annat land med många medborgare som arbetar utomlands med hemarbete har redan försökt införa ett liknande stopp. Det efter ett flera kenyanska hemarbetare som misshandlats av arbetsgivare satts i fängelseliknande förvar i Saudiarabien. De har sedan flugits hem av den kenyanska regeringen.

– Det är en ny företeelse att låglöneländer försöker hindra sina medborgare från den här typen av arbete trots att de som åker skickar hem pengar. Det som gör att de reagerar är helt klart bristen på mänskliga rättigheter för de anställda, säger Thomas Hammarberg.