Migrationen ställer nya krav på facken
De internationella välfärdsfacken (PSI) har haft konferens i Stockholm.
I två dagar diskuterade man migrationsfrågor och fackets roll i dem.
– Vi måste ta ett samlat grepp. Målet måste vara samma rättigheter på arbetsmarknaden oavsett om man har papper eller inte har papper, säger Annelie Nordström, ordförande Kommunal som var en av deltagarna.
Migrationsfrågan är en fråga som fackförbunden inte slipper ifrån. Villkoren på arbetsmarknaden påverkas av att många människor är på flykt i världen. I förra veckan träffades representanter från välfärdsfack från hela världen i Stockholm för att diskutera sin roll migrationsfrågorna. Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, föreläste på konferensen och menade att läget är lika allvarligt som på 40-talet.
– Det har inte varit så många människor på flykt i Europa sedan andra världskriget. Bara förra året drunknade 3400 personer i Medelhavet. Det pågår konflikter i flera afrikanska länder. Hälften av Syriens befolkning, 10 miljoner, är på flykt många av dem utanför sitt lands gränser. Grannlandet Libanon som i vanliga fall har en befolkning på 4 miljoner invånare har tagit emot 1,3 miljoner flyktingar från Syrien. Bara 300 000 har tagits emot i EU, säger han.
Trots att EU släpper in förhållandevis få flyktingar är det hit många vill. Libanon och andra grannländer saknar resurser och möjligheter att ge den stora mängd flyktingar som kommer till flyktinglägren där en framtid.
– Systemen för flyktingmottagande har urholkats. I dag har vi någonstans mellan fem och åtta miljoner personer som gömmer sig i Europa utan tillstånd att stanna. Där finns roten till att så många exploateras av hyresvärdar och hänsynslösa arbetsgivare. Det är inte anständigt arbete, säger Thomas Hammarberg som också menar att deras situation påverkar arbetsvillkoren i stort.
– De blir ett prekariat och det påverkar arbetsvillkoren för alla, säger han och menar att en lösning är att EU-länderna lyssnar på råden från FNs flyktingkommissarie och låta fler stanna.
Han menar att fackförbunden kan bidra till att belysa problemen kring migration.
– Fackförbunden kan bidra genom att gå ut starkare med de här frågorna i debatten, säger han.
Och Annelie Nordström håller med.
– Absolut. Engagemanget måste lyftas ett snäpp till. Vi måste låta mer för att få till ett ökat stöd i de här frågorna, säger hon.
Samtidigt är hon noga med att poängtera att Kommunal redan är på banan.
– Det stora engagemanget vi lagt på bärplockarna är ett exempel på det. Det fick positiva resultat.
Konferensen avslutades med att delegaterna enades om punkter att arbeta vidare med. Bland annat att höras i debatten och att verka för rättvisa villkor för alla. Konferensen ledde också till att de svenska välfärdsfacken (Kommunal, SSR, ST, Vision och Vårdförbundet) omgående skänker 100 000 kronor till FNs flyktingarbete i Syrien.
– Det känns helt rätt att göra det efter att ha lyssnat till Thomas Hammarberg, säger SSRs internationella sekreterare Maria Östberg Svanelind.
PSI
PSI, som grundades 1907, har 650 medlemsförbund från 148 länder. Förbunden representerar cirka 20 miljoner offentliganställda.
De svenska medlemsförbunden är Kommunal, SSR, ST, Vårdförbundet och Vision.