Jag står i bassängen och boxas så snabbt jag förmår mot vattnets motstånd, tills armarna känns som spaghetti. I vattengympan på Sandsborgsbadet i Enskede söder om Stockholm är kroppen träningsredskapet. Förutom i en övning då vi sätter fötterna mot varsin frisbee och ritar cirklar mot bassängens vägg.

– Det här är bra för magen, säger en kvinna till mig.

Kvinnorna som jag möter i omklädningsrummet säger att de går hit eftersom det är bra träning men de lyfter också fram den sociala biten, de har kul ihop. Det är mycket ”mogna kvinnor” som går på vattengympan. Inte en enda man är här. Framför bassängen står Ida Landberg och visar rörelserna. Till skillnad från oss i vattnet blir hon svettig eftersom det är varmt i simhallen.

Varför ska man träna vattengympa?

– För att det är roligt. Och det är bra träning för alla. Det är väldigt skonsam träning med minimal skaderisk för du blir tyngdlös i vattnet. Du kan inte skada dig på redskap eller ramla och slå dig, säger Ida.

Med ”bra träning för alla” menar hon att man tränar efter sin egen förmåga, genom att ta i mer eller mindre med vattnet som motstånd. Att göra rörelsen snabbare eller långsammare.

– Det är lite synd att det ses som tantgympa, folk tror att det inte är jobbigt, att man bara ligger och guppar i vattnet. Men du kan ta i hur mycket du vill. Maxar du under vattnet så får du ett riktigt jobbigt pass.

Ida berättar att kroppen mår bra av att komma ner i vatten, det är som en stödstrumpa.

– Eller som vi säger på vattengympaspråk, att man får på sig en vattenkorsett. Det är bra för blodcirkulationen.

Jag kommer inte på några nackdelar. Mer än att man kan drunkna, men jag är vattenlivräddare också och bassängen är så grund så det ska inte kunna hända.

Vattengympa kan också passa personer som tycker att det är jobbigt att gå på gruppträning, som är rädda för att göra fel. I vattnet är det ingen som ser dig, säger Ida.

– Jag kommer inte på några nackdelar. Mer än att man kan drunkna, men jag är vattenlivräddare också och bassängen är så grund så det ska inte kunna hända.

Hon tillägger att man inte ens behöver kunna simma för att gå på vattengympa eftersom vattnet bara når en ungefär till armhålan.

Att vattengympa är skonsam träning eftersom man inte belastar skelettet har stöd i forskningen. Likaså att det är bra träning för gravida. Forskare som följde en grupp kvinnor kunde visa att vattengympa under graviditeten halverade behovet av smärtlindring vid förlossningen

Precis som ett gympapass på land innehåller vattengympan både konditions- och styrketräning. Hela kroppen tränas: mage, rygg, armar och ben. Men det är skonsammare, understryker Ida igen. Själv får hon ont i knäna genom att göra en del av rörelserna på land.

Ursäkta ordleken, men simhallen var något som Ida halkade in i. Hon började jobba i Stockholms stad som timvikarie, först som personlig assistent och sedan på en fritidsgård för funktionshindrade. Den låg under idrottsförvaltningen och Ida fick frågan från sin chef om hon ville bli simlärare. Hon fick gå en rad internutbildningar och kan nu titulera sig simlärare, vattengympainstruktör och badmästare. Hon har gått utbildning i lekgympa och att leda fysisk aktivitet på recept. Härnäst ska hon bli HLR-utbildare. Nu är hon fast anställd på heltid och jobbar en dag i veckan i simhallen, resten av tiden jobbar hon på två fritidsgårdar.

– Mitt CV har gått från såhär till såhär på två år, säger Ida och visar först med tummen och pekfingret, sedan håller hon händerna så långt ifrån varandra som nästan går.

ID. Ida Landberg

Yrke: Badmästare och fritidsledare.
Ålder: 30 år.
Bor: I Stockholmsförorten Akalla (för tillfället).
Familj: Två katter.

Fördelar med vattengympa

Passar alla: äldre, yngre, gravida, otränade, vältränade.
Skonsam för kroppen.
Skaderisken är låg. Man överbelastar inte senor, leder, skelett eller muskler.
Bra för balans,koordination och styrka.
Bra för blodcirkula­tionen.
Man blir inte svettig.