Finland förbättrar för hemarbetare
Finlands riksdag har som första nordiska land antagit en konvention för bättre villkor för hemarbetare.
– Det är dags för Sverige att följa Finland för en gång skull, säger Minna Tanska på FFC, finska LO.
Minna Tanska. |
I juni 2011 beslöt fackförbund, arbetsgivarorganisationer och regeringar från hela världen att förbättra arbetsvillkoren för dem som arbetar i andras hem. Beslutet togs i ILO – International Labour Organization. En internationell samarbetsorganisation som antar riktlinjer för hela arbetsmarknaden, riktlinjer som sedan kan antas som lagar av varje lands parlament.
De som handlar om hemarbetarna heter konvention 189 och handlar och innehåller regler för sådant som arbetstider, rätt till semester och raster, arbetsmiljö och annat. Hittills har 17 länder i världen antagit den som lag. Det senaste är Finland, där den gäller från årsskiftet. De är ett av de första länderna i Europa att erkänna konventionen som lag och det första landet i Norden. En av dem som arbetat med införandet är Minna Tanska, jurist på Finlands Fackförbunds Centralorganisation, FFC.
– Vi är väldigt glada över det här. Det är väldigt viktigt. ILO räknar med att det är 83 procent av alla hemarbetare som är kvinnor. Det handlar om kvinnors rättigheter på arbetsmarknaden, säger Minna Tanska.
Varför tror du att ni hann före Sverige?
– Att vi blev först handlar om att vi redan 1997 fick en lag om hemarbetarnas villkor. Nu ersätts den med konventionen. Sedan vet jag inte om det funnits en diskussion hos er. När det handlar om bland annat skattefrågor brukar vi alltid följa Sverige. Nu får det väl bli tvärtom, säger hon.
Konvention 189
ILO uppskattar att det finns 53 miljoner – 100 miljoner personer i världen som arbetar i andras hem.
Att man inte vet exakt beror på att många inte har riktiga anställningar.
De länder som hittills antagit konvention 189 i Europa är Tyskland, Italien, Schweiz, Irland och Finland.
KA har tidigare skrivit om organisationen Justice 4 Domestic Workers som kämpar för att få den brittiska regeringen att anta den som lag (se länk).