Misskött träning kan ge mindre lön
För kommunalarna på Kalmar Vatten är träning obligatoriskt och en del av lönekriterierna. Den som hoppar över träningen kan få avdrag på lönen.
– Vi ska träna två timmar i veckan, en timme per gång. Du får göra vad du vill bara det registreras på något vis. Det kan handla om att dra träningskortet eller att vi spelar innebandy tillsammans, då har vi koll på varandra om man säger, säger Stefan Gustavsson, rörläggare och arbetsplatsombud.
Den obligatoriska friskvården med träning två timmar per vecka infördes redan 2007 och har minskat sjukskrivningarna, berättar Stefan Gustavsson. Jobbet är tungt och med träningens hjälp har antalet anställda med ryggbesvär minskat.
Det som ändå är lite speciellt på Kalmar Vatten är att träningen ingår som ett lönekriterium.
– Det betyder att du inte får fullt ut på löneökningarna om du missköter träningen. Men då ska det ha gått långt. Innan dess blir det samtal för att hitta en träning som passar, säger Stefan Gustavsson.
Har det varit aktuellt med löneavdrag?
– Jag vet inget om löneavdrag, men de har haft samtal i alla fall. Träningen är ju ingen stor del i lönekriteriebiten.
Vad tycker du och dina arbetskamrater om den här modellen?
– Det har inte varit uppe till diskussion. De flesta är positiva till träningen, det behövs i det här jobbet. Två timmar är lagom mycket och jag tycker att det är jättebra.
De två träningstimmarna kan ske under arbetstid eller efter. Sker träningen efter arbetstid får man kvitta tiden mot arbetad tid, det vill säga tränar man en timme på kvällen kan man gå en timme tidigare från jobbet vid något annat tillfälle.
Maria Gren är sektionsordförande på Kommunal i Kalmar och framhåller att Kommunal generellt är positiva till friskvård. Om det dessutom sker på arbetstid är det att beteckna som en förmån, menar hon.
– Har man tunga arbetsuppgifter ser vi det som positivt om man får möjlighet att bygga upp sin kropp för att den ska orka med arbetet, säger Maria Gren.
Är det rimligt att träningen påverkar vad man får för lön?
– Det har inte uppkommit några klagomål från medlemmarna till sektionen. I stort känner vi att friskvård är någonting positivt.
Kalmar Vatten är en manligt dominerad arbetsplats. Många kvinnor som arbetar inom vården har tunga arbetsuppgifter, men saknar friskvård på arbetstid. Vad säger du om det?
– Det är absolut en jämställdhetsfråga. Kalmar Vatten är ett kommunalt bolag och beslutar själv hur de vill göra. Men visst kan jag önska att alla kunde ha den här förmånen, var man än jobbade oavsett vilket tungt arbete man har, säger Maria Gren.