Tapas till glögg eller jul!
Tapas eller små munsbitar passar till julbordet, till glöggminglet eller när du vill lyxa till resterna från julens middagar. Här bjuder vi på åtta jultapas som är enkla att göra och lätta att variera efter vad du har hemma. Dessutom en ätbar dekoration.
Fikon och ädelost
Det här behöver du:
1 skiva kavring
½ dl philadelphiaost
1 msk ädelost
1 fikon
Gör så här:
- Skär kavringen i 4 kvadrater
- Mosa ädelosten i philadelphiaosten och fördela på kavringen.
- Dela fikonet i 4 delar och tryck fast på osten.
Sill och potatis
Det här behöver du:
4 bitar sill
2 kalla potatisar
2 msk crème fraiche
Gräslök
Gör så här:
- Halvera potatisarna.
- Lägg en sillbit på varje potatishalva.
- Klicka över crème fraiche och toppa med gräslök.
Pastej och gurka
Det här behöver du:
4 små bitar hönökaka
50 g leverpastej
Inlagd gurka och physallis
Gör så här:
- Bred leverpastejen på hönökaksbitarna och toppa med en gurkbit och physallis.
Glöggost med dadel
Det här behöver du:
4 bitar god hård ost, exempelvis cheddar
1 dl glögg
1 msk finhackade pistagenötter
4 urkärnade dadlar
Gör så här:
- Låt ostbitarna dra i glöggen i en timma. Rulla dem i nötterna
- Sätt ihop 1 dadel och 1 ostbit med en tandpetare.
Lax och äpple
Det här behöver du:
1 skiva vörtbröd
4 skivor rökt lax
4 msk färskost
½ rött äpple med skal
Gör så här:
- Dela brödet i fyra delar.
- Fördela en skiva rökt lax på varje bit.
- Klicka på färskosten.
- Skär äpplet i små kuber och strö över.
Ostmuffins med skagenröra
(Räcker till 4 stora eller 8 små muffins.)
Det här behöver du:
1,5 dl finriven stark hårdost
1,75 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl gräddfil
1 äggula
Skagenröra:
2 msk crème fraiche
1 msk majonnäs
1 dl skalade räkor
2 tsk finhackad dill
Salt och peppar
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggula och gräddfil och rör ihop allt till en smet. Klicka ut i bakformar.
- Grädda 15 minuter i 200 grader. Låt svalna.
- Blanda ihop ingredienserna till skagenröran och smaka av med salt och peppar.
- Toppa varje muffins med en klick skagenröra.
Sallad med saffransvinägrett
Det här behöver du:
4 små glas
1 grönkålsblad
1 apelsin
1 äpple
1 dl granatäppelkärnor
½ dl valfria nötter
2 msk olja
1 tsk citronsaft
1 tsk honung
1 nypa saffran
Salt och peppar
Gör så här:
- Koka grönkålen i saltat vatten i 1 minut. Skölj med kallt vatten och skär i mindre bitar.
- Skär apelsinen och äpplet i bitar.
- Blanda ihop dressingen.
- Blanda allt i små portionsglas och häll över dressingen.
Pepparkaka med frosting
Det här behöver du:
1 skiva mjuk pepparkaka
50 gram färskost
20 gram smör
2 msk florsocker
Frysta lingon
Gör så här:
- Ta ut 4 rundlar av pepparkakan.
- Blanda ihop frostingen och spritsa på varje bit.
- Toppa med lingon.
Pingvintapas
Det här behöver du till 1 pingvin:
1 stor svart oliv
1 liten svart oliv
1 klick färskost
1 skiva morot
1 tandpetare
Så gör du:
- Kärna ur oliverna. Dela den större i två halvor.
- Skär ut en liten trekant ur morotsskivan. Trekanten fäster du som näbb i den lilla oliven.
- Forma en klick färskost till en boll. Tryck fast de två olivhalvorna runt osten och ställ på morotsskivan och fäst den lilla oliven på den större med en tandpetare.