Lunchgröt på termos
Om du vill äta gröt på lunchen kan du laga den direkt i en termos. Snabbt, enkelt och lätt att ta med! KA förklarar hur du gör.
Den som vill äta sin gröt till lunch eller ta med gröt på utflykt kan tillaga gröten direkt i en mattermos. Grötens arom hinner utvecklas till fullo vid den långsamma tillagningen i termos. Med plommon, fikon eller annan torkad frukt eller bär behövs ingen extra sylt även om det smakar gott med hjortron till.
Det här behöver du:
1/2 dl havrekross
1/2 dl rågkross
1/2 dl hel eller krossad dinkel
4 torkade katrinplommon
3 torkade fikon, halverade
(1 krm salt)
4 dl vatten
Så här gör du på morgonen:
- Mät upp havrekross, rågkross och dinkel direkt i en mattermos. Tillsätt katrinplommon, halverade fikon och eventuellt salt.
- Häll kokande vatten över blandningen och tillslut med locket.
- Vid lunch har du en perfekt kokt lunchgröt.
- Servera med yoghurt och hjortron, om du vill.
TIPS!
Koka gröt direkt i tallrik i mikro eller på spisen i en tjockbottnad kastrull. Diska kastrullen genom att låta den stå i kallvatten någon timme innan du skrapar ur resterna. Är gröten vidbränd kan du hälla maskindiskmedel i kastrullen, fylla med varmt vatten och låta stå någon timme innan du diskar den. Kan behöva upprepas.