Att arbeta i en barngrupp är både fantastiskt och bland det jobbigaste man kan göra. David Skotte är barnskötare och har mediterat i många år. Det är något som han har stor nytta av på jobbet.

– Jag behöver vara med mig själv för att orka ta in alla intryck man får av att arbeta med barn. Och för att orka ge tillbaka.

Han är övertygad om att meditationen både ger honom mer tålamod och kraft att orka finnas där för barnen hela dagarna. När han började meditera för tio år sedan gjorde han det i en meditationsgrupp några gånger i veckan. I dag har meditationen blivit en självklar del av livet och han mediterar flera gånger om dagen i korta pass.

– Det är inte tiden som räknas utan att man tar lite tid att uppleva sig själv. Jag sitter fem minuter före frukost och fem minuter på lunchen. Det vikt-iga är att få in en rutin, säger han.

Några större krav på meditationsplatsen har han inte.

– Jag har mediterat i alla möjliga små utrymmen. Ibland sätter jag mig bara på toaletten och håller koll på tiden genom att ställa in mobilens timer.  Men nu är jag så van att det går bra på tunnelbanan också.

David Skotte, som också instruerar andra i meditationstekniker, är övertygad om att fler skulle ha nytta av att meditera på jobbet.

– Det gör att man blir mer medveten om vad som skapar stress och hur man kan hantera den. Dessutom blir man mer närvarande.

En viktig sak med meditation är att vara snäll mot sig själv.

– Du ska inte pressa dig själv till lugn. Låt tankarna komma och gå som de vill. Blunda och låt det hända.

 

3 meditationer

Gå undan. Sitt bekvämt. Blunda. Ställ en timer på fem minuter.

  • När du är stressad: Fokusera på dina andetag. Följ luften i kroppen. Bara observera vart den tar vägen. Påverka inte. Känn efter hur du känner dig. Observera vad det är du tänker på och låt tankarna komma och gå som de gör. Har du svårt att komma till ro kan det hjälpa att räkna andetagen. Tappar du räkningen börja bara om. Målet är att känna efter var du befinner dig.
  • När du tänker för mycket: Fokusera på ljuden runt omkring dig. Det kan vara en surrande fläkt, bilar som kör utanför, några som pratar eller musik någonstans ifrån. Fokusera på ett ljud i taget. Målet är att ta in och bli mer öppen för omvärlden.
  • När kroppen värker: Tänk dig att du har ett glödande klot vid dina fötter. Ett klot som du långsamt drar upp genom kroppen. Tänk dig att det vandrar upp längs benen. Upp över stussen, magen och bröstet. Ner i en arm i taget och tillbaka upp i axlarna. Till sist upp i huvudet och sedan låter du det flyga iväg. Målet är att verkligen känna efter hur alla kroppsdelar känns.

3 platser för meditation på jobbet

  • Vilorum
  • Toalett
  • Lugn plats utomhus