Vi tvingas till rast vi inte vill ha
Vi arbetar på ett mindre gruppboende för dementa och är ofta tre personal på dagarna.
Vi vill ge de boende en meningsfull dag med lugn och ro och aktiviteter på deras villkor, men det är inte möjligt eftersom vi tvingas ta raster. Tidigare hade vi i flera år måltidsuppehåll, men det satte facket stopp för. Vi hade då obetydlig sjukfrånvaro, vilket väl tyder på en bra arbetsmiljö!?
Tidigare kunde vi planera dagen så att vi hann med alla sysslor. Nu tvingas vi gå på varsin 30 minuters rast, vilket innebär att vi inte kan ge de boende den dag de behöver. Alternativet är att vi tar rasten på eftermiddagen då de boende lagt sig, men dels är det ofta då vi dokumenterar, dels innebär det att vi har rast strax innan vi ska gå hem. Vi bjuder ofta kommunen på 30 minuter varje arbetad dag, för vi mår inte bra när vi inte kan göra ett fullgott arbete.
Varför kan inte facket hjälpa sina medlemmar och inse att alla arbetsplatser inte är lika och inte heller kan ha samma villkor? Det är skillnad mellan att arbeta med svårt sjuka människor och att arbeta med exempelvis städ, vaktmästaruppgifter och park och anläggning.
/Mycket besvikna medlemmar
SVAR: Grunden för att man ska ha rast finns reglerad i arbetstidslagen, som i sin helhet är att betrakta som en skyddslagstiftning. Det vill säga, den är ett skydd för arbetstagarna.
Rast ska förläggas senast efter fem timmars arbete. Men det finns vissa möjligheter att teckna ett lokalt avtal som reglerar att man i stället för rast kan ha ett måltidsuppehåll. Även med ett sådant avtal ska det alltså finnas möjlighet att hinna ta en paus, äta och så vidare. Vad jag kan se på er beskrivning har ni knappast haft möjlighet till sådana uppehåll.
Hur facket resonerat lokalt inför beslutet att säga upp det lokala avtalet på er arbetsplats kan jag inte svara på. Men rent generellt kan man säga att ju intensivare arbete man har, desto viktigare är det att ha rast. Det handlar om att orka arbeta på lång sikt och inte bara varje enskild dag. Arbetsgivaren har ansvar för att arbetsmiljön är god och detta regleras i arbetsmiljölagen, som precis som arbetstidslagen är en skyddslagstiftning för arbetstagarna.
Kontakta Kommunal lokalt så att ni kan få en förklaring om bakgrunden till att man sade upp det lokala avtalet och för att ha fortsatta diskussioner.