Är våra tider okej enligt lag?
Jag jobbar som personlig assistent i ett privat assistansbolag. I vår schemarad ingår det ibland arbetspass mellan 16.00 och 22.00 ena kvällen och med nästa pass mellan 07.00 och 16.00 dagen därpå. Är detta okej enligt lag? Det är satt i system. Har man rätt till någon särskild ersättning för sådana pass, utöver ob?
Vi får inte lämna passet och arbetsplatsen innan den som ska byta av är på plats. Det betyder att om någon ringer sig sjuk blir man kvar tills beredskapen lyckats ordna avbytare. Är det okej om jag är inne på ett pass mellan 07.00 och 16.00, har jobbat mellan 16.00 och 22.00 kvällen innan och sedan måste bli kvar till 22 .00 också denna kväll? När många sjukdomsfall inträffar samtidigt har det hänt att man får vara kvar ännu längre än så.
Ett annat scenario är att man jobbar nattpass, alltså vaken natt, mellan 22.00 ocn 07.00 och vid 06.00 på morgonen får veta att en sjukanmälan kommit in. Man blir då kvar på dagpasset och jobbar i värsta fall hela dagen och eftermiddagen ut. Att utföra ett vårdarbete åt en svårt handikappad person när man är utmattad känns inte alltid säkert!
/Trött assistent
SVAR: Jag vet inte om din arbetsgivare har ett kollektivavtal, men utifrån lagen skulle jag säga att man får arbeta så som du beskriver. Man ska ha elva timmars dygnsvila per dygn, före eller efter ett arbetspass. Dag ett har du alltså vilan före passet och dag två har du vilan efter passet.
Man har ingen särskild ersättning för sådana pass eftersom arbetsgivaren följer lagen, om någon ersättning inte är inskriven i anställningsavtal eller i gällande kollektivavtal.
Du undrar också om man får arbeta längre tid än sitt pass om nästa personal uteblir?
Här handlar det dels om huruvida man får arbeta så länge och dels om vilken ersättning man kan få. Enligt arbetstidslagen får avvikelse från dygnsvila göras tillfälligt om det händer något som inte kunde förutses av arbetsgivaren.
Man ska då kompenseras med motsvarande kompensationsledighet. Det blir en tolkningsfråga om avvikelsen kunde förutses och hur man ska ta ut ledigheten. Samma gäller om du arbetat vaken natt och måste stanna tills nästa personal kommer för att ta dagpasset.
Ersättningen styrs av ditt kollektivavtal och har du inget sådant styrs den av vad som står i ditt anställningsavtal.
Sedan håller jag helt med dig om att det är svårt att utöva ett komplicerat vårdarbete när man är trött och utmattad. Även om arbetsgivaren får lägga scheman på ett visst sätt måste man samtidigt följa arbetsmiljölagen.
Där står bland annat att arbetsgivaren är skyldig att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.
Ta kontakt med ditt lokala fack och be om hjälp. De kan se över förutsättningarna för dig att bedriva ditt arbete på ett tryggt sätt samt ta reda på att gällande lagar och eventuellt kollektivavtal följs.