”Personalen behandlas som legobitar”
En avdelning stängs tillfälligt igen på Skånes universitetssjukhus i Lund på grund av sjuksköterskebrist. Kommunal har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket efter kritik mot hur stängningen har hanterats av arbetsgivaren.
KA skrev förra året om problemen med personalbrist och överbeläggningar på SUS i Lund. Nu har Kommunal åter gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket efter beslutet att stänga ner en internmedicinsk avdelning.
– Den 20 augusti fick vi reda på att man kommer att stänga ner avdelning 5 tillfälligt på grund av brist på sjuksköterskor. Beslutet hade kommit från ledningen dagen innan och de fackliga företrädarna hade inte blivit informerade, säger Pernilla Klingspor, undersköterska på avdelning 5 och arbetsplatsombud.
16 platser försvinner. Avdelningen kommer troligen inte att öppna igen förrän tidigast till årsskiftet. Undersköterskorna har fått önska var de vill hamna i stället – men fick bara några dagar på sig. Det gjordes heller inte någon risk- och konskevensanalys i förväg.
– Man har ingen respekt för att det är en sorgeprocess att man lägger ned. Vi har medlemmar som har varit med om sju stängningar och som frågar var det är säkert att söka sig. Personalen behandlas som legobitar, säger Susanne Wensmark, huvudskyddsombud på SUS i Lund.
Hon säger att personalen har känt en oro inför att hamna i en ny verksamhet utan att få gå bredvid först. Det finns även oro på andra avdelningar inför att hantera patienter från internmedicin som man inte har kompetens eller resurser till. När Kommunal inte fick svar från arbetsgivaren om hur arbetsmiljön skulle säkras gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Maria Ohlson Andersson är verksamhetschef för internmedicin på Sus och beklagar att de behöver stänga avdelningen. Hon säger att de försökte lösa situationen in i det sista och att det var därför som beskedet kom så sent. Angående risk- och konsekvensanalysen säger hon att de kunde ha hanterat det bättre.
– Vi hade gjort en inför att vi stängde avdelningen under sommaren och tänkte att vi kunde fortsätta på den. Men sen vi förstod de fackliga argumenten att det är skillnad på det här och att gå in tillfälligt på andra avdelningar under en sommar, säger Maria Ohlson Andersson.
Efter att anmälan kom in till Arbetsmiljöverket har arbetsgivaren haft möten med facket och med personalen och gjort en risk- och konsekvensanalys.
– Jag förstår att det är väldigt jobbigt för personalen och att det blir mycket oro, men det är verkligen inte så att vi tycker att de är utbytbara, säger Maria Ohlson Andersson.