”KA:s uppgifter är korrekta”
De uppgifter vi redovisar i artiklarna är korrekta. Av 17 000 rut-utförare har Kommunal kollektivavtal med 1 procent gällande hemservice, skriver Kommunalarbetarens chefredaktör Susanna Lundell i en replik till Almega.
Vi är glada att Almega framhåller vikten av kollektivavtal och vikten av goda arbetsvillkor i nya branscher. Det är också arbetsvillkoren för dem som arbetar med hushållsnära tjänster vi har tittat på i våra artiklar.
KA:s journalister har i sin granskning tittat på företag som har rut-tjänster som den huvudsakliga delen av verksamheten och där Kommunal har medlemmar. Vi har också tittat på hur villkoren kan vara för de anställda på företag med och utan kollektivavtal.
Utifrån det urval vi har gjort är de uppgifter vi redovisar i artiklarna korrekta. Av 17 000 rut-utförare har Kommunal kollektivavtal med 1 procent gällande hemservice. Hur många av dem som är företag med anställda går inte att få fram. Det beror på att Skatteverket har absolut sekretess (den strängaste formen av sekretess som finns i landet) på uppgifterna om vilka utförare de betalat ut rut-pengar till.
Inte heller Almega, som företräder arbetsgivarna, vet hur många företag i Sverige som arbetar huvudsakligen med rut. Deras siffror är en uppskattning utifrån en undersökning som Skatteverket gjorde 2010. Skatteverket säger till KA att man inte kan använda sig av de siffrorna för att beskriva marknaden i dag eftersom branschen ändrat sig sedan rapporten skrevs.
Det är naturligtvis beklagligt att arbetsvillkoren för många anställda är dåliga. KA är en medlemstidning som skriver för medlemmar i Kommunal. Medlemmarna arbetar ofta i utsatta lägen gentemot arbetsgivaren på de företag där de är anställda. Vi har i våra artiklar sett att inte ens stora företag med kollektivavtal alltid ger sina anställda rätt ersättningar eller scheman i tid.
Susanna Lundell,
chefredaktör och vd tidningen Kommunalarbetaren