Anna Hult.

Vad bör man tänka på när man lånar pengar?

– Först ska man identifi­era att man verkligen be­höver låna. Behöver jag låna för den här konsumtionen eller kan jag spara till den? När man väl har bestämt sig för att man måste låna pengar tycker vi att det är viktigt att man faktiskt ser över de olika alternativ som finns. Har man kontakt med en vanlig bank, nån av storbankerna kanske? Och vad erbjuder de i så fall? Vad finns det för andra leverantörer av lån? Finns det någon som har bättre villkor? Titta på ränt­orna, framför allt då den effektiva räntan, för där räknas både avgifter och den faktiska räntan in. Om man tycker att det är svårt med den effektiva räntan, kan man också be att få veta från bolaget vad den totala kostnaden för mitt lån blir.

Det har man rätt till?

– Ja, företagen ska kunna visa vad den totala kostnaden blir för ett lån. Sedan tre år tillbaka ska man som konsument också kunna få en blankett som kallas för SEKKI, som står för standardiserad europeisk konsumentkreditinformation. Den blanketten är tänkt som ett jämförelsemått. Du ska kunna kontakta din kreditgivare och säga hur mycket du behöver låna och hur lång tid du vill betala tillbaka på och då ska de kunna ge dig en SEKKI-blankett. Du kan få den från flera och jämföra vilket lån som är bäst för dig. Där ska effektiva räntan finnas med, totalt att ­betala och om det är något annat viktigt.

Många har inte tillsvidarejobb men behöver ändå låna, vad ska man göra då när storbanken inte är ett alternativ?

– Det är då det framför allt gäller att titta på den andra typen av kreditgivare, som då kanske har lite högre räntor. Och då är det ännu viktigare att jämföra den effektiva räntan. För det finns lån som är billig­are än andra också. Att jämföra är nyckeln till att det blir rätt.

Annonserna utannonseras ofta som fördelaktiga med räntor på runt 3 procent, men kommunalarna kan sedan i själva verket få räntor på över 18 procent. Om man märker att det blir mycket dyrare än man hade förstått, kan man göra något då?

– Då är rådet att, om man har möjlighet, betala in allt på en gång, så fort man upptäcker att det blir för dyrt. Då kan det bli att man inte behöver betala aviavgifter och liknande, utan att man kan betala in allt på en gång. Sen ska man komma ihåg att man alltid har 14 dagars ångerrätt från det att du tar lånet och då ska du bara behöva betala tillbaka upplupen ränta. Om du tar ett lån och upptäcker att något annat lån faktiskt var mycket billigare så har du två veckor på dig att betala tillbaka hela summan inklusive ränta för de dagarna du har haft pengarna och då ska du själv få tillbaka avgifterna som du kanske har erlagt för lånet.

Finns det några särskilda bovar i den här branschen?

– Ett exempel är krediter som är räntefria. ”Köp teve räntefritt”, då kan det vara så att om du är en enda dag sen med din betalning eller råkar betala in fel summa, då flyttas du från räntefri till ränteburen kredit. Även om du inte får en faktura så är du fortfarande ansvarig för att betala in. Det är jätteviktigt att man ser till att pengarna finns på kredit­givarens konto den dag som det faktiskt står, speciellt om man har en räntefri kredit.