Mer ekologisk mat i offentliga kök
I dag är ungefär en fjärdedel av maten i de offentliga köken ekologisk. Nu vill Miljöpartiet fördubbla det på fem år – 2020 ska hälften av all mat i offentliga kök vara ekologisk.
Som en del av Miljöpartiets politik för ett jordbruk som är bra för haven och miljön höjer de målet för den offentliga konsumtionen av ekologisk mat.
– Vi klargör målet: till 2020 ska 50 procent av maten som serveras i offentliga kök vara ekologisk, sade Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet under en pressträff i Almedalen.
Kommuner, landsting och stat är stora kunder. Om de börjar köpa in mer ekologiskt leder det till en konsumtionsökning av ekologisk mat som gör att fler jordbruk vågar ställa om, resonerar partiet.
De menar att det samtidigt är viktigt att de jordbruk som ställer om till ekologiskt också gynnas i den offentliga upphandlingen till exempelvis skolor och äldreboenden. Miljöpartiet vill stärka det statliga upphandlingsstödet och prioritera miljö och kvalitet betydligt högre än idag när det kommer till offentliga sektorns inköp.