– Jag kände inte ens till att Stefan Löfven och Socialdemokraterna presenterat något program för jämställdhet – det säger väl något om innehållet.

Kommunals ordförande Annelie Nordström har precis landat i Skåne och tagit sig till Nordiskt Forum när KA träffar henne.

Efter att hon satt sig in i innehållet, tycker hon att det känns framtvingat:

– Innehållet är för ljummet. Det hade varit en sak om Socialdemokraterna tagit initiativet tidigare i våras, nu känns det som att det är framtvingat.

Det enda förslag Annelie Nordström anser vara tillräckligt konkret är det som handlar om att lösa deltidsproblemet avtalsvägen med hjälp av en eventuell S-majoritet i Sveriges kommuner och landsting.

– I den frågan har Stefan Löfven tagit ett personligt åtagande med nationella kollektivavtal som tar i frågan. Det är något annat än snacket som varit förut när det handlat om att varje kommun själva måste lösa frågan.

Vad gäller S förslag för att minska visstidsanställningar anser Annelie Nordström att de är otillräckliga.

– Det behövs ett grundskydd mot visstidsanställningar i lagstiftningen, så länge arbetsgivaren känner att lagstiftningen stödjer visstider behövs ett annat tryck i frågan. Vi vill få bort möjligheten att visstidsanställda plus möjligheten att stapla dem på varandra.

Att feministiska frågor och kvinnors villkor fått ett nytt fokus på grund av framgångarna för Feministiskt Initiativ är delvis också Kommunals förtjänst, menar Annelie Nordström.

– Vi föser politiken framför oss och tar på oss lite av äran för att Feministiskt initiativ går fram eftersom vi har drivit de här frågorna i åratal. Nu har partierna tvingats ut.