Margareta Blomqvist tillsamman med Gunhild Hagen.

I entrén sitter foton på kungen och drottningen. De var på Slottsängens äldreboende i maj 2013 efter att boende och personal tillsammans skrivit ett brev och bjudit in dem.

– Stenhammars slott, där kungaparet bor ibland, ligger en liten bit bort och några boende hade sett dem gå förbi. Det var så vi fick idén, berättar undersköterskan Margareta Blomqvist.

Maggan, som hon kallas, är kulturombud på Slottsängen. Det innebär att hon tillsammans med de boende planerar in nöjen ett par gånger i veckan. I dag blir hon överraskad med tårta av kollegorna Veronica Kindmark och Marie Eriksson. De vill visa hur mycket de uppskattar hennes engagemang.

– Har man en Maggan kan man bli gammal, säger Veronica.

Maggan är rörd över uppvaktningen, men utropar att hon inte är ensam om att ta initiativ för att ge de äldre en positiv tillvaro. Omkring 35 personer jobbar i verksamheten och alla har ett hälsofrämjande arbetssätt.

– Det skulle inte fungera om inte alla var med.

Delaktighet är viktigt på Slottsängen. Boendet har 35 vårdtagare, som alla får komma med förslag på aktiviteter. Spadagar, pubkvällar och provsmakning anordnas regelbundet. Många av pensionärerna är musikintresserade, så både konserter och allsång uppskattas. Maggan säger att människor bör få ha saker att se fram emot hela livet.

– När en kvinna skulle fylla 100 frågade vi hur hon ville fira. Hon var en stor djurvän och sa att hon ville träffa en häst, så vi lät en i personalen ta hit sin. Jubilaren blev insvept i filtar och fick komma ut på gården och klappa hästen.

Tårta och kaffe avnjuts tillsammans med boende och personal. Gunhild Hagen, 93, plirar och säger att hon inte behöver mer än en tredjedel av prinsesstårtan. Hon blir glad när hon får veta att kalaset är till för Maggan.

– Hon är så fin! Det är förresten alla som jobbar här.

ID. Margareta Blomqvist

Ålder: 60 år.
Yrke: Undersköterska.
Gör på fritiden: Skogspromenader med hund och vänner.

Fixa tårtan!

Så ordnar du ett tårtkalas: Skriv till oss om vem du vill ge en tårta och varför. Glöm inte eget namn och adress. Märk kuvertet ”Tårtkalas”.
Skicka till: Kommunal­arbetaren, Box 209, 101 24 Stockholm.
Eller mejla till: kommunalarbetaren@ka.se