Många hunddagis går runt tack vare bidrag från Arbetsförmedlingen, visar KA:s granskning.

Malin, Charlotte och Pia (se länkar) är inte ensamma om att ha råkat illa ut på hunddagis. Kommunal ser många problem på hunddagisen i Stockholm. Allt ifrån fusk med löner till allvarliga hot förekommer.

Hunddagis har blivit allt vanligare i Stockholm på senare år. Omsättningen är stor och antalet hunddagis varierar, enligt Kommunal vars beräkningar landar på runt 120.

Det finns inga uppgifter på exakt hur många hunddagis som är verksamma i Stockholm. Sedan 2009 har länsstyrelsen godkänt 107 hunddagis i Stockholms län. 50 av dem gällde nya hunddagis, övriga hade haft tillstånd tidigare från kommunen. 48 är medlemmar i Sveriges hunddagisförening.

– Vi som är seriösa är medlemmar där, säger hunddagisägaren Catarina Kjellberg.

Men bara fem av företagen har kollektivavtal. Och lönerna kan ligga under kollektiv­avtalet, trots att det går emot Arbetsförmedlingens regler för lönebidrag.

– Arbetsförmedlingen duckar när vi påtalar problemen för de vill ha ut de här personerna i arbete. Till vilket pris som helst, säger Elisabeth Özdere-Lycke, Kommunal.

Hon är regionalt fackligt ombud (RFO) och jobbar mot alla hunddagis i Stockholms län tillsammans med Jörgen Hallberg, regionalt skyddsombud (RSO). De uppskattar att minst 75 procent av alla som jobbar på hunddagis i Stockholm har lönebidrag eller liknande åtgärder. Lönebidrag får företaget för att den anställde anses ha nedsatt arbetsförmåga.

– Hunddagis kan vara ett bra sätt att slussas ut i arbetslivet, med djur och promenader, säger Jörgen Hallberg.

Elisabeth Özdere-Lycke ser positivt på att personer som står långt från arbetsmarknaden får jobb.

– Det jag tycker är fel är när man subventionerar en hel bransch, är det det vi ska använda våra skattepengar till? Det blir också osund konkurrens.

Men framför allt är Kommunal kritiskt till hur många hunddagis fungerar: Chefer är ofta frånvarande, det går inte att ta rast, för många hundar, problem med löner och brister i arbetsmiljön finns på minst hälften av hunddagisen, enligt Elisabeth Özdere-Lycke.

– Helt krasst så har de ingen vilja att förbättra sig. Det finns goda arbetsgivare, tyvärr är de väldigt få. Sedan finns okunniga arbetsgivare som försöker rätta till sig när vi påtalar brister.

Arbetsförmedlingen är skyldig att samråda med facket när det gäller bidragsanställningar och praktik. Alla samråd för hunddagis i Stockholm går till Elisabeth Özdere-Lycke. Under 2013 kom 119 olika samråd fördelade på 72 olika företag/hunddagis. 30 gällde praktik, resten bidragsanställningar och några övriga åtgärder. Ibland kommer samråd angående arbetsplatser där det tidigare varit problem. Vissa handläggare tar hänsyn till fackets yttrande, andra struntar i det, enligt Kommunal.

Facket, arbetsgivarna samt de anställda som KA talat med är eniga om att hunddagisen i Stockholms län går runt tack vare bidrag och praktikanter från Arbetsförmedlingen. Och en insatt handläggare på ett lokalkontor säger att de flesta hunddagis har lönebidrag.

Kenneth Isacsson är ansvarig för lönebidrag vid Arbetsförmedlingen.

– Det är inget vi känner till att det skulle vara så, säger han.

Ska lönebidrag användas för att hjälpa en bransch som har svårt att överleva annars?

– Nej, det är inte syftet. Det är att kompensera den nedsatta arbetsförmågan. Målet är en osubventionerad anställning. Kan inte arbetsgivaren bära lönekostnaden, då är det inte rätt.

– Det är en konflikt enligt regelverket då.

Hur ska facket kunna verka på arbetsplatser som inte har kollektivavtal?

– Det är upp till parterna. Klart det är önskvärt om det finns avtal men vi kan inte kräva det.

Däremot kräver reglerna försäkringar, lön och förmåner i nivå med kollektivavtalet. Ett par handläggare som KA pratat med menar att lönen kan ligga strax under avtalet men Kenneth Isacsson är glasklar: staten får inte medverka till lönedumpning.

Kommunal säger att de ibland möter medlemmar på hunddagisen som är oförsäkrade. Och 2012 fann Riksdagens utredningstjänst att 6 400 lönebidragare saknade försäkringar.

– Det ska inte vara möjligt, säger Kenneth Isacsson. Då är det viktigt att vi får veta det.

Enda förklaringen är, enligt honom, att arbetsgivaren avbryter försäkringen efter att beslutet tagits.

– Det händer tyvärr.

16 700 är taket för lönebidrag. Bidragen ges i procent av det beroende på arbetsförmåga. Enligt Kommunal är det vanligaste att hunddagisen får 80 procent av lönekostnaden. Den bilden ger även arbetsgiv­are och tidigare anställda.

Vad innebär då det?

– Då har man bara 20 procents arbetsförmåga, säger Kenneth Isacsson.

Ändå får personerna ofta ta ett enormt ansvar. Hur det går ihop kan han inte kommentera.

Till Malins och Charlottes arbetsplatser ville Arbetsförmedlingen skicka nya personer, trots att problemen kommit deras handläggare till del.

Hur kan det komma sig?

– Jag kan inte kommentera det för jag vet inte hur de fallen har hanterats. Om det är så är det oacceptabelt, Arbetsförmedlingen ska inte medverka till att en person placeras där det är olämpligt. Man hoppas att det kommer fram i samrådet då.
Kenneth Isacsson säger att sådant ska noteras i ett register som alla handläggare ansvarar för att kolla innan de tar beslut.

Lönebidrag

Lönebidrag, trygghetsanställning och utvecklingsanställning är tre olika bidrag som Arbetsförmedlingen ger till arbetsgivare som anställer personer som anses ha nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning.
Funktionsnedsättningen kan vara vad som helst som påverkar arbetsförmågan.
Lönebidrag ges i upp till fyra år, men många får det längre. Trygghetsanställning kan man ha hela livet.
Bidraget är max 16 700 kronor i månaden per anställd. Arbetsgivaren kan också få bidrag för särskilda kostnader och hjälpmedel.
Anställda ska ha lön, försäkringar och förmåner i nivå med kollektivavtalet.
Lägstalön på hunddagis är enligt kollektivavtalet 17 875 kr.
Praktik och arbetsträning innebär ingen kostnad för arbetsgivaren. Arbetspraktik kan vara upp till sex månader.

Hunddagis

Den som driver hunddagis måste ha utbildning om hundar samt tillstånd från länsstyrelsen. Det finns också krav på hur lokalen ska utformas.
Jordbruksverket kräver att kunnig personal är på plats, det räcker inte med praktikant.