Fick arbetsgivaren häva vårt avtal?
Min arbetsgivare, jag själv och Kommunal avtalade om att jag skulle få måltidsuppehåll i stället för rast, som jag ändå aldrig kunde ta ut. Vi gjorde upp och alla var överens, men arbetsgivaren missade att skriva protokoll om avtalet och skicka till Kommunal. Avtalet är alltså muntligt. Jag hade jobbat enligt detta avtal i flera år utan problem när min arbetsgivare kom och sa att det inte längre gäller eftersom det är muntligt. Jag har läst att muntliga avtal gäller lika mycket som skrivna. Vad är rätt? Vad har jag för möjlighet att bestrida detta?
/Mycket besviken
SVAR: Det är i och för sig korrekt att även muntliga avtal gäller. Men det kan finnas specialregleringar som kräver en viss form för att ett avtal ska gälla, som till exempel att det ska vara skrivet eller att det ska vara ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal ska vara skriftligt och parterna ska vara facket och arbetsgivaren eller facket och en arbetsgivarorganisation. Ett kollektivavtal kan ha formen av ett justerat förhandlingsprotokoll.
Enligt arbetstidslagen ska arbetet förläggas så att arbetstagaren får en rast efter fem timmars arbete. Rast är inte arbetstid och får bytas mot måltidsuppehåll genom kollektivavtal, som slutits eller godkänts av central arbetstagarorganisation. Måltidsuppehåll ingår i arbetstiden. Något protokoll upprättades inte över den överenskommelse om måltidsuppehåll som träffades mellan Kommunal och din arbetsgivare. Det finns alltså ingen skriftlig överenskommelse utan bara en muntlig. Därmed finns inget kollektivavtal om måltidsuppehåll och då gäller vanliga regler om rast i arbetstidslagen. Kontakta ditt lokala fack som kan hjälpa dig att ta frågan om måltidsuppehåll vidare. Det kanske är möjligt att i dagsläget träffa ett centralt kollektivavtal eller ett lokalt kollektivavtal som godkänns centralt. Jag vill slutligen nämna att arbetsgivaren har en möjlighet att ansöka om dispens hos Arbetsmiljöverket från reglerna om rast, om det inte finns kollektivavtal i frågan.