Fler fystester för ambulanspersonal
Nu ska all ambulanspersonal fystestas i Kungälv. Syftet är att personalen ska få bättre kunskap om hur de ligger till fysiskt och kunna få hjälp med träningsprogram för att bli starkare om det behövs.
– De flesta tycker att det är bra med testerna och det är mer rättvist att vi testar allihop, säger Mikael Petersson, ambulanssjukvårdare och Kommunals arbetsplatsombud på Kungälvs sjukhus.
För personal inom polisen och räddningstjänsten är årliga fystester inget nytt. Ambulanspersonal fystestas vanligtvis bara vid nyanställning, men i Kungälv framförde personalgruppen för en tid sedan ett önskemål om att all personal borde testas.
– Jobbet är tungt ibland. Det är viktigt att man är tränad så att man inte skadar sig själv, en kollega eller en patient. Men det är helt upp till en själv hur man går vidare med sin träning efter testerna, säger Mikael Petersson.
Ambulanschefen på Kungälvs sjukhus, Tommy Claesson, säger att testerna kan fungera som en väckarklocka för personalen:
– Det är klart att det är bra för en arbetsgivare med en vältränad personal, men jag ser främst testerna som en hjälp för personalen att kunna ha ett långt och hälsosamt arbetsliv. Det finns inga fyskrav för att man ska få jobba.
Under de senaste åren har uppdragen ökat och i och med det har antalet lyft blivit fler. Att bära en bår kan också vara tungt, men det kräver mer än fysisk styrka förklarar Mikael Petersson:
– Det krävs en viss teknik och kommunikation mellan de som bär. Även den mest tränade kan skada sig.
De av Mikaels kollegor som hittills gjort testarna har klarat dem bra.
– Det var vår chef Tommy som inte klarade ryggplankan, säger Mikael Petersson.
Testerna i Kungälv
• Marklyft med vikt, 65 kg.
• Rullbandsgång med syrgasväska
• Trappgång med kettlebells (runda gjutjärnsvikter liknande kanonkulor) i händerna, 2x24 kg.
• Sidoplanka och ryggplanka i 90 sekunder. Enligt Mikael Petersson är dessa statiska övningar ”ganska tuffa”.