Varför ska vi ha kortare semester?
Vad säger semesterlagen om oss som jobbar obekväm arbetstid? Vi lägger våra scheman i TimeCare och ska nu också lägga in vår planerade semester i systemet. Det innebär att för varje dag jag tar semester räknar kommunen ut att jag går 7.4 timmar per dag. Jag jobbar 100 procent, 148 timmar på fyra veckor. Kommunen delar dessa 148 timmar med 20 dagar och lördag-söndag räknas inte.Vissa dagar gör jag längre pass, exempelvis 8.5 timmar. Då blir jag "skyldig" att jobba tillbaka 1.1 timme något annat pass. Tar jag flera dagar blir jag givetvis skyldig flera timmar och kan på det viset bli inkallad om någon annan är borta eller sjuk.
Exempel: Jag vill vara ledig fem dagar, arbeta fyra och ha en fridag. Vid kvot går det då åt 4.16 semesterdagar. Kommunens tänk är att jag vill vara ledig i fyra dagar, men jag måste ju lägga in även den femte dagen som semester för att vara säker på att jag inte blir insatt för någon annan den dagen. Det betyder att det går åt fem semesterdagar. Kommunen menar att det ska jämna ut sig i slutändan och att ingen ska kunna dra nytta av ledighet. Men den som jobbar måndag-fredag har i snitt 12 fler lediga dagar per år, där röda dagar infaller på vardagar. Jag har pratat med våra ombud och det finns inget lokalt avtal för detta. Ingen kan ge mig ett bra svar! /Vill ha rättvisa
SVAR: Av din beskrivning drar jag slutsatsen att du har oregelbunden arbetstid. I semesterlagen finns en regel som säger att semesterledighet ska förläggas så att arbetstagare med oregelbunden arbetstid får lika lång ledighet som arbetstagare med regelbunden arbetstid.
I övrigt har lagstiftaren ansett att frågan får regleras på lämpligt sätt i kollektivavtal, så att varje arbetstagare får fem veckors semester. Du skriver att det inte finns något lokalt kollektivavtal i frågan. Kanske finns ett centralt kollektivavtal som reglerar detta? Hör efter med din lokala fackliga organisation!
/Annett Olofsson