Byt kön och lön
Så här glad blev SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson när hon bytte kön och fick 3 500 kronor mer i månadslön.
Foto: Simon Rothelius
Byt kön – och få högre lön. Det är budskapet i Kommunals nya kampanj som dragits igång lagom till Almedalsveckan. Vid sidan av en traditionell rapport om strukturell lönediskriminering – det vill säga lönediskriminering som beror på faktorer som kön, ålder, etnicitet, klass – lanseras en kampanjsajt och en app för mobiltelefoner. Appen är ett program där användaren kan ladda in ett foto på sig själv och förvandla sig till man, för att få högre lön. Bilden kan sedan skickas vidare i sociala medier, något som Kommunal hoppas ska leda till att budskapet om ojämställda löner når ut till många.
– Det har varit stort intresse. Flera tongivande personer med stort nätverk har spridit den vidare, bland andra Lina Thomsgård på Rättviseförmedlingen, säger Kommunals kommunikationschef Emma Nilsson.
Behöver man göra något sådant här spektakulärt för att sticka ut i Almedalen?
– Det är klart att det är viktigt, men det här är inte bara ett Almedalsjippo. Det är något vi kommer att använda i framtiden också, för att berätta om strukturell diskriminering.
Den som känner sig mer analog än digital men ändå vill delta i kampanjen kan besöka Kommunals tält i Visby. Där finns mansfigurer med ett hål i stället för ansikte, där alla som vill kan sticka in huvudet och låta sig plåtas.
En av dem som testat att byta kön i tältet är Ellinor Eriksson, förbundssekreterare i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Hon gillar Kommunals kampanj.
– Den är både kul och träffsäker. Det är ju det man vill göra här i Almedalen, sprida saker i sociala medier. Även allvarliga saker som löneskillnader måste angripas på ett modernt sätt.
Vad vill ni i SSU göra åt löneskillnaderna mellan män och kvinnor?
– Det vi främst har pratat om är en delad föräldraförsäkring. Det är något vi driver mot vårt parti, och kommer fortsätta driva eftersom vi inte nådde ända fram vid partikongressen i våras.