Läcker naturmat
I naturen finns just nu mycket att använda i matlagningen. Björkblad, kirskål, nässlor och maskrosblad går utmärkt att smaksätta både soppa och pesto med.
Pesto på vilda blad
Det här behöver du:
2 dl späda blad, exv björkblad, kirskål, maskrosblad, nässlor
1 dl hasselnötter
½ dl rapsolja
½ dl riven smakrik ost, exv präst eller västerbotten
Gör så här:
• Skölj bladen. Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa peston. Förväll nässlorna några minuter i vatten om du inte ska använda peston till varm mat.
• Tips! Bred ut peston på en laxskiva och stek i ugn tills laxen har en innertemperatur på 52 grader.
Nässelsoppa med björkblad
Det här behöver du:
1 liter grönsaksbuljong
1 avokado
1 liter nässlor
½ liter andra blad, exv kirskål, maskrosblad eller björkblad
Gör så här:
• Koka upp buljongen. Häll i nässlor och övriga blad. Låt bara soppan få ett kort uppkok för att bevara så mycket vitaminer som möjligt. Ta sedan av från spisen. l Lägg i skalad och urkärnad avokado och mixa soppan slät. Smaka av med peppar och ev lite salt.