”Vem betalar priset för ditt vin?”
Systembolaget är statligt ägt och reglerat med tanke på folkhälsan -- denna hänsyn och önskan om välmående borde nå också vinarbetarna. Vi anser att krav på en lön som det går att leva på är något som Systembolaget borde ställa som krav vid upphandling, skriver riksdagsledamöterna Amineh Kakabaveh (V) och Jan Lindholm (MP).
Nyligen besökte vi och tre andra riksdagsledamöter Västra Kapprovinsen i Sydafrika. Vid tiden för vårt besök hade landet just genomgått en historisk strejk inom jordbrukssektorn. Vad som började med en vild strejk bland framförallt säsongsanställda migrantarbetare var inom ett par veckor ett lantligt uppror i hela Västra Kapprovinsen.
Sverige är Sydafrikas tredje största importör av vin som tillverkas i provinsen och är därför ett viktigt land för Sydafrikas jordbruksindustri.
När arbetare som tillverkar det vin vi dricker reser sig upp och vägrar fortsätta arbeta under slavliknande förhållanden, har vi då inte ett ansvar att agera?
De strejkande lantarbetarnas krav var en lön på 105 kr per dag vilket skulle innebära att en trebarnsfamilj med två heltidsarbetande vuxnas inkomster skulle räcka till 60 procent av familjens näringsbehov, enligt en nyligen genomförd studie.
Vi ställde under Sydafrikabesöket i ett möte med lantarbetare frågan: Hur överlever ni överhuvudtaget? Det nedslående och tydliga svaret var: ”Det gör vi inte, vi dör unga”.
De som drabbas hårdast är barn och kvinnor.
Samma situation gäller för många vinarbetare i flera länder.
I radions ”Kaliber” som sänds i P1 beskrevs nyligen situationen för vinarbetare i Chile.
I programmet intervjuades 17 arbetare från tre olika regioner. Alla vittnade om stora brister på arbetsplatserna och nästan alla uppgav att lönen ligger under lagstadgad minimilön. Bara om de jobbar extra på helgerna når de upp till minimilön, en summa som långt ifrån räcker till basala saker som mat, el och hyra. Flera arbetare vittnar om att de måste skriva under ett kontrakt där de lovar att inte engagera sig fackligt för att få anställning.
Vi är inte motståndare till global arbetsfördelning och fri handel men vi motsätter oss handel som bidrar till att öka klyftorna mellan rika och fattiga. Svenska företag kan bidra till en rättvisare fördelning av jordens resurser när man ställer krav vid inköp. Statliga företag borde gå före och visa att det är möjligt.
Vi har tillsammans motionerat för lantarbetarnas rättigheter. Vi anser att krav på en lön som det går att leva på är något som Systembolaget borde ställa som krav vid upphandling.
Systembolaget är statligt ägt och reglerat på grund av folkhälsoskäl, men hänsyn och önskan om välmående borde även nå arbetarna i Syd. Vi kommer därför fortsätta ställa dessa krav på Systembolaget.
Vi uppmanar dig som besöker systembolaget att ställa frågor om villkoren för de arbetare som producerar det vin du vill köpa. Visa att du som kund är intresserad av hur det du köper produceras.
Jan Lindholm,
riksdagsledamot Miljöpartiet, Dalarna
Amineh Kakabaveh,
riksdagsledamot Vänsterpartiet, Stockholm