Kommunals pris till Äta sova dö
Gabriela Pichler tilldelas på torsdagskvällen Kommunals stora kulturpris på 150 000 kronor för filmen Äta sova dö. "En modern arbetarklasskildring och ett realistiskt och smärtsamt dokument från dagens Sverige" tycker juryn.
Äta sova dö, som skildrar hur människorna på en liten ort i Skåne drabbas av varsel och arbetslöshet, har redan vunnit många priser, bland annat publikpriset vid filmfestivalen i Venedig och en rad guldbaggar. Nu har regissören och manusförfattaren Gabriela Pichler även tilldelats Kommunals stora kulturpris på 150 000 kronor som delas ut på torsdagskvällen.
Juryns motivering lyder:
”Äta sova dö” är en modern arbetarklasskildring och ett realistiskt och smärtsamt dokument från dagens Sverige. ”Äta sova dö” skildrar konsekvenserna av hög arbetslöshet, allt mer osäkra anställningar och växande sociala klyftor. Huvudpersonen Rasa förlorar jobbet men gör allt för att skaffa ett nytt jobb. Gabriela Pichler ger röst åt de som tilldelas ”jobbcoacher” och förväntas jobba på sin ”anställningsbarhet”.
Filmen är fantastiskt gestaltad av icke-professionella skådespelare. Det är en film som inte lämnar någon oberörd. ”Äta sova dö” handlar om människovärde och behovet av ett arbetsliv som ger alla chansen att leva ett gott liv.
Gabriela Pichler. Foto: André de Loisted |
Gabriela Pichler sa i en intervju med KA i september att hon började skriva manuset 2009 och då reagerade på att det var så tyst om alla varsel som drog genom Sverige.
– Jag ville att de anonyma ansiktena på varseldrabbade orter skulle få ett ansikte, att de skulle få synas, att vi skulle få höra dem prata. Det är en drivkraft jag haft med filmen, sa Gabriella Pichler till KA.
Kommunal delar även ut ett hedersomnämnande på 50 000 kronor till författaren Sami Said för romanen ”Väldigt sällan fin”. ”En historia om främlingsskap i det stora kollektivet” skrev juryn i sin motivering.
Kommunals stora kulturpris delas ut till en kulturutövare som har ”skildrat, berikat och förändrat samhället”. Övriga nominerade var Turteatern för sin uppsättning av SCUM-manifestet, Erik Haag för tv-produktionerna ”Pappas Pengar” och ”Historieätarna”, Tensta konsthall för utställningen ”Samhället utan egenskaper” och Red line recordings för utvecklingen av svensk hiphop.