”Mer pengar till vården!”
Underbemanning, långa arbetspass, vårdplatsbrist och långa väntetider på akuten är några exempel på resursbristen inom vård och omsorg. Vården måste få kosta, skriver undersköterskan Linda Behrmann och läkaren Arvin Yarollahi.
Den som arbetar inom vård och omsorg behöver ingen introduktion till hur verkligheten ser ut. Vi kämpar trots otillräckliga resurser och slåss mot det dåliga samvetet, då vi inte kan springa snabbare. Tid till reflektion är obefintlig och varje arbetspass upplevs som ett maratonlopp. Otillräcklig återhämtning leder till stress och kommunikationsbrist – de vanligaste orsakerna till vårdmissar och ökad sjukfrånvaro bland personalen.
Socialstyrelsen fastslog för inte så länge sedan att tusentals patienter årligen dör som resultat av vårdskador som kunnat undvikas. Antalet Lex Maria-ärenden har fördubblats på bara tio år. Arbetsmiljöverket delar ut viten i miljonklassen.
Sedan slutet av 80-talet använder Sverige årligen endast 8-9 procent av BNP på vård. Tyskland och Österrike, som satsar över tio procent av BNP på sin sjukvård, har 3-4 gånger fler vårdplatser än Sverige och enligt OECD är befolkningen i dessa länder också mycket nöjdare med såväl tillgänglighet som kvalitet på sjukvård.
Att vi har lägst antal vårdplatser i Europa återspeglas i att så gott som alla våra landsting lider av överbeläggningar. Statens överskottsmål på en procent är en orsak till att våra arbetsgivare tvingas till förödande besparingar och grundlösa effektiviseringar. Detta tillåter också staten att ostört genomföra skattesänkningar. Ytterligare skäl till varför sjuksköterskor och undersköterskor tvingas jobba för två och patienter ligger i korridorer är att staten vägrar höja de allmänna bidragen till kommuner och landsting. I stället slänger man ut morötter i form av riktade bidrag (t.ex. kömiljarden), något som visat sig förödande för såväl enskilda kliniker som tvingas köpa dyrare vård av privata utförare, och för kroniskt sjuka patienter vars vård nedprioriteras för att ge ”friskare” patienter företräde.
För god vård av högsta kvalitet krävs väl förankrade och långsiktiga förbättringsarbeten, men också mer resurser till ökad personaltäthet, drägliga arbetsvillkor, skäliga löner samt ökade resurser i form av tillgängliga vårdplatser. Det är dags att slopa statens överskottsmål och öka statsbidragen till våra kommuner och landsting!
Linda Behrmann,
undersköterska
Arvi Yarollahi,
läkare
Fotnot: Författarna medverkar i antologin “Hjälp oss! – en antologi om den svenska vårdens förfall” som släpps i dagarna.