Hofors kommun har gått ut och erbjudit de anställda att arbeta mellan 71,5 procent och 95 procent. Ingen erbjuds heltid.
  160 av 250 anställda jobbar idag heltid eller vill göra det. Kommunal har uppmanat medlemmarna att inte skriva på något än. Facket tror att det finns risk för uppsägningar om de anställda säger nej, men det förnekas av socialchefen Sussie Holmberg.
  – Nej då får vi pussla så vi får ihop en högre sysselsättningsgrad.
  Men om alla säger nej?
  – Vi måste ha de här personerna. Men sysselsättningsgraden har ökat så mycket att vi inte har budget till det. Om alla som vill skulle få heltid sitter vi med 14 årsarbetare för mycket.

Hoforsmodellen har varit ett föredöme för andra kommuner som strävar efter rätt till heltid. Lösningen har varit att omvandla OB-ersättning i tid som läggs i en timbank. Anställda som önskat heltid har på så sätt kunnat skrapa ihop den med hjälp av kvälls- och helgjobb. I mars sa Kommunal upp avtalet när Hofors kommun vägrade gå med på kravet i det centrala avtalet att höja OB-ersättningen. I Hofors fall skulle det innebära mer tid att lägga i tidbanken. När avtalet sades upp, försvann rätten till heltid.
  – Vi kan inte vara lika flexibla längre eftersom OB-ersättningen inte kan omvandlas i tid, säger Sussie Holmgren som är socialchef i Hofors kommun.
  Hon framhåller att det inte handlar om någon nedskärning.
  – De kommer jobba lika mycket efter det här som de gör idag. Ambitionen från politikerna är fortfarande att erbjuda en hög tjänstgöringsgrad.

De nya tjänstgöringsgraderna kommer inte att innebära sänkt lön för alla.
  – Det ser olika ut. De som inte fått ihop sin tid i tid förut kommer hamna plus minus noll. Värst blir det för nattpersonalen, säger Kristina Karlsson.
  I och med OB-ersättningen har de som jobbat natt fått så mycket extra tid i timbanken att de fått betalt för mer än en heltid.
  Hade medlemmarna ekonomiskt tjänat på att ha kvar Hoforsmodellen, det vill säga att ni gått med på att bryta mot det centrala avtalet?
  – Natten hade det, men inte merparten av de anställda. Men vi kan inte bryta mot det centrala avtalet, säger Kristina Karlsson.
  Kommunal och Hofors kommun ska träffas igen på måndag och sen kommer det att hållas ett stormöte med anställda, fack och arbetsgivare.

Hoforsmodellen

Alla anställda har fått önska ny sysselsättningsgrad en gång/år.
All tid som överstigit arbetstidsmåttet på 37 timmar/vecka räknas in i en timbank, likaså arbetstid som sker på obekväm arbetstid.
När avtalet nu är uppsagt kommer de anställda att få OB-ersättningen i pengar istället.