Mannen avskedades i höstas och är i dag sjukskriven för psykiska besvär. Det var våren 2012 som han stoppades av polisen på väg till jobbet. Provet visade inga tecken på droger i kroppen och han fick åka vidare. Rättsmedicinalverkets analys visade heller inga spår av droger i blodet. Urinprovet visade däremot positivt för amfetamin. Halten amfetamin som uppmättes var väldigt låg och ambulansföraren säger att han hade ätit hostmedicin och kosttillskott som innehåller ämnet DMAA. DMAA kan ge utslag för amfetamin i urinen. Livsmedelsverket gick ut med en varning förra sommaren och till hösten förbjöds det i Sverige.
  När provsvaren kom från Rättsmedicinalverket underrättade polisen arbetsgivaren som stängde av mannen. Samma dag skickade chefen ut ett sms till hans arbetskamrater att han var misstänkt för narkotikabrott.
  – Det var det värsta faktiskt. Men jag har fått stöd av många arbetskamrater, säger ambulanssjukvårdaren.

Lars Fischer är ombudsman på arbetsrätt och kollektivavtal på förbundet och den som driver ärendet.
  – Det är ett brott mot personuppgiftslagen så det bara skriker om det. Det är integritetskränkande, säger han.
  Kommunal stämmer nu arbetsgivaren på 80 000 kronor för brott mot personuppgiftslagen och 175 000 kronor för felaktigt avskedande.
  Lars Fischer påpekar att kommunalaren inte är dömd för något brott. I mannens bil hittades också amfetamin. Bekanta till mannen intygade senare att det var deras. Ambulanssjukvårdaren har tidigare arbetat som övervakare och god man.

Mannens läkare har också intygat att han tar den medicin han påstår och enligt Lars Fischer har åtalet bordlagts för att det finnsför mycket frågetecken kring utredningen. Ambulanssjukvårdaren har också testat positivt för anabola stereoider. Själv menar han att det handlar om lagliga mängder testosteron. Facket pekar på att provsvaren som visat positivt för anabola stereoider inte är tillförlitligt då laboratoriet som gjorde analysen inte var ackrediterat för att testa den typen av ämnen.
  Kan det vara skäl för uppsägning att arbeta med anabola stereoider i kroppen?
  – Det finns inga bevis för att han gjort det. Och det är aldrig någon som klagat på hans sätt att sköta sitt jobb, säger Lars Fischer.

Det kan ta upp till två år innan Arbetsdomstolen har avgjort ärendet. För ambulanssjukvårdaren är det viktigaste att bli rentvådd.
  – Det känns för jävligt att bara bli utsparkad  från mitt jobb fast de inte har några bevis. Jag har aldrig dömts för några brott och har aldrig haft några konflikter med arbetsgivaren.
  Facket var inte med när mannen blev avstängd. Men han kontaktade själv sin sektion och där fick han hjälp.
  – Min första tanke var att facket på min arbetsplats är det sämsta jag någonsin haft. De har aldrig kontaktat mig. Men på sektionen fick jag all hjälp och stöttning. Det kändes helt underbart att det fanns någon som brydde sig. Utan facket vet jag inte hur det hade gått.
  Kommunalarbetaren har sökt arbetsgivaren för en kommentar.