I Sydsvenskan 13/4 2013 kan vi läsa att Skånes universitetssjukhus, Sus, anser att Arbetsmiljöverkets utredning av arbetsmiljön på akutmottagningen i Lund är för flummig. De tar nu till experthjälp för att punktera verkets slutsatser.

En stilla undran, från mig som Kommunals huvudskyddsombud vid Sus Lund och från mina kollegor oavsett förbund på akutmottagningen: Varför negligerar sjukhusledningen det långa, och på enhetsnivå, idoga arbete och de intentioner, som funnits sedan länge, i avsikt att förbättra arbetsmiljön på akutmottagningen vid Sus Lund? Bland annat genom samarbetsinsatser från Arbetsmiljöverket. Ett arbete har pågått sedan 2010, då Kommunal begärde åtgärder från arbetsgivaren och hjälp från Arbetsmiljöverket. Under våren 2012 lades på nytt en tvärfacklig begäran om åtgärder. I september 2012 påtalade Mellersta Skånes Läkarförening kvarstående och förvärrade problem. Bra förslag har tidigare utarbetats, arbetsmiljörisker har påtalats, men läget har hela tiden förvärrats.

Arbetsgivaren har genom sitt projekt Akuta Vårdflöden påvisat just det som vi i de fackliga organisationerna och våra kollegor på arbetsplatsen påtalat: det behövs fler kompetenta läkarresurser, fler sjuksköterskor med rätt kompetens, fler tillgängliga vårdplatser på mottagande enheter, bland annat i form av internmedicinska vårdplatser men även intermediära platser med övervakningsmöjligheter. För närvarande är sjukhusledningens och de styrande politikernas huvudmål en ekonomi i balans, men det kan inte vara allenarådande! Vi anser att mycket blir ineffektivt och inte till gagn för våra patienter. Se till att patienter med medicinska åkommor blir färdigbehandlade, så att de slipper belasta akuten i form av behov av återinläggning.

Man är på rätt väg, men vi efterfrågar insatser i att göra arbetsplatsen attraktiv på lång sikt. Istället för arvodesjourer – lägg pengarna på befintlig personal, höj lönerna, ge dem en möjlighet till bra schemaläggning med möjlighet till återhämtning. Vi efterfrågar fokus på patientsäkerhet, möjlighet att bedriva en god vård enligt senaste evidens, utvärdering av åtgärder så att vi vet att vi arbetar rätt, till gagn för våra patienter! Vi efterfrågar en god arbetsmiljö och respekt för medmänniskor, patienter, anhöriga och kollegor! Vi vill ha tillbaka vårt sjukhus rykte som en god arbetsplats, med möjlighet till utveckling och en god arbetsmiljö! Vi är många som brinner för vårt uppdrag, men vi är inte beredda att brinna upp!

Susanne Wensmark,
huvudskyddsombud, Kommunal Sektion 1, Sus Lund