– Det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet, säger Anna Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Mellan 2006 och 2011 anmäldes 6 152 arbetsmiljöbrott till polisen. Bara 124 ledde till en fällande dom. På Arbetsmiljöverket är man kritiska till polisen som enligt en enkät själva uppger att de inte prioriterar den här typen av brott. De lagförda brotten har ändå ökat något sedan Åklagarmyndigheten inrättade en särskild enhet för arbetsmiljöbrott.
  Den typiska polisanmälan är en anställd som skadats eller klämts av en maskin eller fallit från hög höjd. I två av tre fall har olyckan hänt inom tillverkningsindustrin, på ett bygge, under en transport eller inom fastighetsförvaltning. Traditionellt manliga arbetsplatser alltså.

De kvinnodominerade arbetsplatserna är klart underrepresenterade i anmälningshögen, konstaterat Arbetsmiljöverket.Det som dominerar är snabba olyckor, inte långvariga skador som belastning och förslitning.
  Arbetsmiljöverket konstaterar också att det finns ”oerhört få” anmälningar som gäller anställda som drabbats av psykisk ohälsa till följd av arbetsmiljön. Frågan är om lagstiftningen är otillräcklig, menar Arbetsmiljöverket.