Lasse gav sina gubbar till Löfven
Under hela sitt yrkesliv tillverkade kommunalaren Lasse Stålnacke sina kopparskulpturer. Nu får han, som 82-åring, sitt erkännande när Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm tar emot några av hans skulpturer.
Men hade det inte varit för hustrun Emmy hade statyerna fortfarande stått kvar hemma i villan i Haparanda.
Vi ses hemma i Lasses och Emmys villa i centrala Haparanda. Där ute på tomten, halvt dold av marssnön, står en av alla de kopparskulpturer han skapat genom åren. Men allt började redan när Lasse var litet barn.
– Jag var väl en sju, åtta när vi hade en målare hemma. Han liknade seriegubben Kronblom. Jag gjorde en skulptur av honom i hans eget spackel, som jag gömde bakom kakelugnen. Det gick något år innan morsan hittade den där gubben och satte upp den på en byrå. En dag kom målarmästaren och hälsade på. ”Fan, har pojken gjort den?” Han tog hem skulpturen, den försvann. Så har det gått, mina första verk har försvunnit.
Lasse Stålnacke. Foto: Erik Holmstedt |
Så småningom fick Haparandapojken jobb på kommunen som rörmokare och svetsare. Han blev kommunalare. Och så fort han fick tid över gick han till kommunens verkstad och gjorde skulpturer i koppar. Skulpturer som så smått började uppmärksammas. Till Kommunals kongress 1983 skickade han in en pimpelfiskare, men Kommunal hörde av sig till Lasse och frågade om de inte fick köpa den skulptur av den dåvarande ordföranden Sigvard Marjasin som de visste att han hade gjort.
– Jag sa att den inte var till salu, men om han ville ha den så fick han komma upp och hämta den. Och han kom.
Hur hann du med att göra dina skulpturer samtidigt som du arbetade?
– Den som har fått lida för min konst, det är gumman. Jag kom hem, åt blodpudding eller ärtsoppa, sedan for jag tillbaks till jobbet. Jag smet. Det var mycket lättare på verkstan. Så jag stod där till nio-tiotiden på kvällen.
1976 vann de borgerliga partierna för första gången sedan 1930-talet riksdagsmajoriteten. Något som upprörde Lasse Stålnacke.
– Jag tänkte hur jävla dumma kan svenska folket vara att de låter Fälldin regera Sverige? Jag tänkte att på nåt sätt måste jag få folk att förstå att vi inte alltid har haft det så här bra. Det finns ungdomar som inte känner till Per-Albin, då tänkte jag att jag ska göra en serie som har med det här att göra.
Så satte han i gång att skulptera de tidigare socialdemokratiska partiordförandena August Palm, Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme, serien döptes till ”Från Palm till Palme”. Lasse arbetade snabbt, en staty kunde gå på tre dagar att göra.
Så småningom började hemmet fyllas av skulpturer. Lasses fru Emmy bryter in och berättar hur det gick till:
– Jag sa till Lasse att nu vill jag få plats med mina blommor i fönstren, det är så mycket skulpturer överallt. Så hamnade de på ABF.
Och när ABF i Haparanda nyligen bytte lokaler hamnade skulpturgruppen i skymundan. Partiledningen i Stockholm kontaktades och nu står skulpturgruppen på hedersplats på Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm. Överräckta från en före detta svetsare till en annan, från Stålnacke till Löfven.
– Konstverken är utmärkta och vi är jätteglada att få förvalta dem här på partihögkvarteret, säger Stefan Löfven.
ID. Lasse Stålnacke
Ålder: 82 år.
Familj: Fru Emmy och tre utflugna döttrar.
Yrke: Pensionär. Tidigare rörmokare, svetsare och VVS-kontrollant åt Haparanda kommun.
Andra meriter: 12 distriktsmästerskap i brottning.
Verk i urval: ”Flottaren” i Haparanda Folkets hus; ”Mia Green” i Mia Greens park i Haparanda; ”Lotsen” utanför Kalix kyrka.