Rysk rotfruktssoppa

Det här behöver du (4-6 personer):
2 rödbetor
2 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
1 klyfta vitkål
1 gul lök
1 bit purjolök, cirka 10 cm
1 l grönsaksbuljong
0,5 l köttbuljong
0,5 msk olja
svartpeppar
lätt crème fraiche eller gräddfil till servering

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skiva purjolöken fint.
  Fräs löken i lite olja utan att den tar färg.
  Skala rotfrukterna och riv dem grovt på råkostjärn eller i matberedare. Strimla vitkålen fint.
  Tillsätt rotfrukter, vitkål och buljong.
  Koka soppan i 8-10 minuter.
  Smaka av och krydda med svartpeppar.
  Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.

Ryskt svart bröd

Det här behöver du:
6-8 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl
4 dl vetekli
2 pkt torrjäst
2 msk frystorkat kaffe
2 tsk hel kummin
1 msk socker
1 msk salt
1 tsk stötta fänkålsfrön
5 dl vatten
1/2 dl mörk sirap
175 g smör eller margarin
30 gram mörk choklad
2 msk vitvinsvinäger
Till pensling:
1 dl kallt vatten
1 msk majsena

Gör så här:
Blanda 6 dl vetemjöl, 2 dl rågmjöl, vetekli, jäst, kaffepulver, kummin, socker, salt och fänkål i en stor skål.
  Värm vatten, sirap, smör eller margarin, choklad och vinäger i en kastrull till cirka 45 grader (något mer än fingervarmt). Rör
hela tiden tills allt fett är löst.
  Häll vätskan i mjölblandningen och rör långsamt i en halv minut och skrapa ner från sidorna. Vispa sedan hårt i tre minuter.
  Rör sedan för hand ner resten av rågmjölet och vetemjölet lite i taget tills degen känns lagom mjuk.
  Knåda degen 8-10 minuter på mjölat bakbord. Degen får vara lite kladdig. Forma en bulle och lägg i en smörad skål och stryk matfett på ovansidan.
  Täck degen med en handduk och låt jäsa i upp till en och en halv timme, tills den blivit dubbelt så stor.
  Ta upp degen på bakbordet, dela den i två lika delar. Forma till runda bröd eller limpor och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa upp till 45 minuter.
  Grädda i 190 grader i 50-60 minuter. Färdiga bröd låter ihåliga när man knackar på dem. Låt dem svalna på galler.
  Blanda majsena och kallt vatten i en liten kastrull och koka, när blandningen börjar tjockna låter du den koka en minut till. Pensla brödet med blandningen.