Blinier (boveteplättar)
Det här behöver du:
30 g jäst
4 dl mjölk
3 dl grädde eller mjölk
2 äggulor
3 dl bovetemjöl
+ 2 dl vetemjöl
(eller 5 dl vetemjöl)
100 g margarin eller smör, smält och avsvalnat
2 äggvitor
Till gräddning:
3 msk margarin eller smör
Gör så här:
Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med den kalla mjölken. Tillsätt grädden eller ytterligare mjölk, och äggulorna.
Häll i mjölet och rör tills smeten är jämn och slät. Låt smeten jäsa övertäckt cirka 1-1,5 timme.
Rör ner fettet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten strax före gräddningen.
Hetta upp en stekpanna eller plättlagg med matfett. Grädda ganska tjocka blinier på medelstark värme. Beräkna cirka 0,5 dl smet per blini i stekpanna eller 1,5-2 msk smet per blini i plättlagg. Grädda 2-3 minuter på varje sida.
Lägg upp blinierna på varmt serveringsfat och håll dem varma.
Servera med olika tillbehör upplagda i skålar:
Löjrom, sikrom eller storkornig kaviar, finhackad rödlök eller gräslök, gräddfil eller crème fraiche (citronklyftor).
Gravad eller rökt lax i tärningar eller ansjovis eller urvattnad salt sill, hårdkokt hackat ägg, dillvippor.
Barnen får förstås blinierna med sylt och socker om de vill.