Långt kvar till jämställt i vården
Med utställningen "Helt sjukt" vill Umeå kommun ge en aptitretare på hur det kan komma att se ut när Sveriges första kvinnohistoriska museum öppnar nästa år.
Utställningsrummet domineras av en stor sjuksäng och en suggestiv ljudkuliss med ett bankande hjärta.
– Vi ville lyfta fram kvinnor som har skapat förändring och som inte har synliggjorts varken historiskt eller nu, säger utställningsproducenten Mia Sas.
På väggen finns stora ”journaler” stämplade med texten Helt sjukt. Som att vårdyrket fortfarande ses som ett kall som bara belönas med låga löner, och att mycket av den medicinska forskningen är baserad på män.
– Vårdområdet är spännande för att kvinnor har verkat inom det så länge och kvinnor där har pushat fram gränserna och skapat förändring. Samtidigt är det en arbetsplats med låga löner och taskiga arbetsvillkor. Det ville vi skapa en berättelse kring, säger Mia Sas som har producerat utställningen tillsammans med Olle Emilsson.
Hösten 2014 kommer det nya kvinnohistoriska museet att invigas i Umeås nya kulturhus Kulturväven, som en del av att Umeå är europeisk kulturhuvudstad 2014.
Utställningen är också interaktiv och är bland annat kopplad till webbplatsen www.heltsjukt.nu där man kan gå in och tycka till om olika påståenden om kvinnligt och manligt.
I ”patientrummet” där utställningen visas finns också möjlighet för museipubliken att själv fylla i sin ”hjältejournal”, ett sätt att lyfta fram en egen hjältinna eller hjälte.
När Kommunalarbetaren besöker utställningen har någon lämnat in en hjältejournal där han (vi gissar att det är en han) skrivit något om att ”alla bitterfittor till feminister ska sättas på plats”.
– Det är ett superbra exempel på varför det här museet behövs, varför de här frågorna behöver synliggöras, säger Mia Sas.
Vad är det viktigaste budskapet i utställningen?
– Det viktigaste med utställningen är att visa att det inte är jämställt i dag. Det sker en förändring, men kampen behöver fortsätta.