I går avslöjade KA att Socialstyrelsen godkänt alla 64 äldreboenden som kritiserats för underbemanning, trots att bara 22 har höjt sin grundbemanning. Myndigheten har nöjt sig med att kommunerna flyttat om personalen och lovat höja bemanningen ”vid behov”.

Den starkaste politiska reaktionen kommer från Vänsterpartiets ledamot i riksdagens socialutskott, Eva Olofsson. Hon kräver att Socialstyrelsen kommer till riksdagen för att förklara den tama tillsynen.
–   När man gör ett så viktigt nedslag 2010 som visade så stora brister så måste det finnas kraft i tillsynen. Nu kommer nya föreskrifter 2014, blir det en lika tandlös tillsyn då? Det vill jag fråga om. 

Socialdemokraternas ledamot Lena Hallengren tvivlar på att KA:s granskning stämmer.
– Jag vet ju inte vilken dialog Socialstyrelsen har haft med de här kommunerna. De kan ha gjort andra insatser, höjt utbildningsnivån till exempel.
Lena Hallengren nämner att några kommuner har plockat bort nattpersonalens ansvar för att bistå hemtjänsten. Det handlar om en handfull kommuner.
– Men det kan innebära en ganska stor skillnad för den personalen.

Var det rätt att godkänna kommunerna även om de inte höjt bemanningen?
– Jag vill egentligen inte svara på det. Men det kan ju vara så att Socialstyrelsen har agerat väldigt seriöst. Jag tycker inte de är tandlösa.

Socialutskottet leds av centerpartisten Anders W Jonsson. Även han tror att kommunernas åtgärder har varit tillräckliga.
– På ett ställe jag hörde om hade man placerat ut en personal på varje avdelning istället för att de skulle sitta på samma ställe. Då uppfyller man ju målet att de äldre inte lämnas ensamma.

Men anställda säger att de räcker inte till för det. De tvingas lämna de gamla ensamma?
– Om det är så att en kommun redovisat åtgärder som de sedan inte genomfört då bör Socialstyrelsen ingripa. 
Anders W Jonsson påpekar att Socialstyrelsen bara kan ingripa om det är så låg bemanning att det är fara för de gamlas liv och hälsa.
 

En ganska låg nivå kan man tycka?
– Ytterst är det kommunerna som har ansvaret för tillsynen att verksamheten håller en god kvalitet. Om personalen upplever att det inte blev någon förbättring är de ju också skyldiga att anmäla det till Socialstyrelsen.
Regeringen har beslutat att det ska bli en ny myndighet som granskar kvaliteten i vården.
– Jag är övertygad om att det blir en bättre och skarpare tillsyn med en ny myndighet.

Socialdemokraterna har föreslagit det ska finnas kraftigare straff att ta till mot kommuner som inte håller en god kvalitet.

Vad skulle ert nya förslag få för skillnad i ett sådant här fall när en kommun inte höjer bemanningen?
– Jag hoppas att vi närmare val och kongress kan presentera mer samlade visioner för det, säger Lena Hallengren (S).