”Öka tryggheten vid bussupphandlingar”
Det måste bli slut på den ständiga otryggheten vid upphandlingar. I årets avtalsrörelse kräver Kommunal en garanterad rätt till övergång vid upphandling till en ny arbetsgivare.
Det skriver Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare inför de kommande avtalsförhandlingen för busstrafiken.
Det pågår en intensiv debatt på flera håll just nu om busstrafiken i landet. På många håll kommer signaler om att bussarna inte kommer i tid, att de ibland är inställda och om stressade busschaufförer som försöker hinna med sina turer. Kommunal som organiserar många av trafikbranschen medlemmar tycker inte detta är okej. Nu kräver vi bättre villkor.
Klimatet för anställda inom trafiken har under de senaste åren blivit allt hårdare, med pressade tidsscheman, långa arbetsdagar med delade turer och osäkra anställningar när nya entreprenörer tar vid. Trafiken är en viktig del av allas vår välfärd och de som arbetar i branschen måste få bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.
Därför vill Kommunal i årets avtalsrörelse teckna kollektivavtal som bidrar till ökad anställningstrygghet och förbättrade arbetstider.
Det är inte okej att
– arbetsgivaren lägger systematiskt scheman med delade turer och tretton timmars arbetsdag,
– du tvingas söka om ditt jobb när en ny entreprenör vinner en upphandling och blir provanställd i ett halvår,
– du tvingas hoppa över lunch och kisspauser på grund av förseningar i trafiken,
Medlemmarna i trafikbranschen utsätts regelbundet för upphandlingar. En ny entreprenör innebär i regel en ny arbetsgivare och därmed en risk att du behöver söka om ditt jobb, trots att du kanske har arbetat åratal hos den förra entreprenören. Det här leder till en ständig otrygghet och oro över vad som ska hända. Från Kommunals sida kräver vi i årets avtalsrörelse en garanterad övergång till den nya arbetsgivaren.
En viktig fråga för medlemmarna är arbetstiderna. Många har långa arbetsdagar, upp till 13,5 timmar långa pass med oavlönade håltimmar mitt på dagen. Bra arbetstider förebygger ohälsa och är en viktig arbetsmiljöfråga. Det är viktigt att ett schema inte bara tar hänsyn till arbetsgivarens behov, utan även till arbetstagarens möjlighet att kunna kombinera arbetsliv med föräldraskap och en meningsfull fritid. Därför kräver vi att medlemmarna får ökat inflytande över sina arbetstider. Vi tror inte på en arbetsmiljö där dygnsvilan är under 11 timmar eller där schemaläggningen gör det omöjligt att leva ett liv med familj och barn.
Lenita Granlund
Kommunals avtalssekreterare och andra vice ordförande