Kommunernas åtgärder att flytta runt personalen eller införa mer teknisk utrustning, kallar hon nonchalant. Det ökar bara stressen för de anställda.
  – Jag blev så jäkla arg att jag hoppade jämfota när jag läste era artiklar. Kommunerna fullständigt skiter i arbetsmiljön och hur personalen har det.
  Vad kan facket göra?
   – Vi kommer kontakta sektionerna och starta ett strategiskt arbete med olika aktioner mot de här kommunerna som fått kritik men ändå inte höjt bemanningen.
  Annelie Nordström riktar också kritik mot Socialstyrelsen som hon tycker har haft ”en hög svansföring” när det gäller bemanningen.
  – Jag är jättebesviken på Socialstyrelsen och deras slappa uttalanden. Jag kommer ta kontakt med generaldirektören.

Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström är också besviken, men inte förvånad.
  – Socialstyrelsen är en tandlös betongkoloss. Vi vet från anhöriga att de ofta bara får ett brev där det står att nu är problemet åtgärdat. Kommunen har skickat in en åtgärdsplan, men inget har blivit bättre.
  De riktlinjer och värdegrundsdokument som myndigheter och kommuner kommer med låter ofta fantastiska. Men personalen får inte förutsättningar att leva upp till dom, menar Stina-Clara Hjulström.
Demensförbundet vill att kommuner som har för låg bemanning ska tvingas betala böter.
  – Socialstyrelsen skrev efter sin tillsyn 2010 att kommunerna bröt mot lagar och förordningar. Om du kör du för fort utanför en skola med små barn får du omedelbart böta, men i äldrevården händer ingenting när du bryter mot lagen.