Socialstyrelsen godkänner inte att dörren till en enhet är låst om inte de gamla själva kan ta sig ut, till exempel med en kod. På Nipängen har man därför öppnat upp och de gamla kan vandra ut på äldreboendet. Den kamera i korridoren som gav de anställda uppsikt från personalrummet, underkändes av integritetsskäl. I stället installerades rörelselarm i korridoren. Det stressar de anställda.
  – Jag hinner aldrig springa på rörelselarmen. Jag skyndar mig dit när jag är klar och pustar ut att inget allvarligt har hänt, säger Gunnel Edblad.

Tillsammans med två kollegor tar hon hand om 45 boende, varav en majoritet sitter i rullstol, samt de 6 som bor på demensenheten. Där ska helst någon sitta hela natten, tycker arbetsgivaren.
  – I regel är vi en person där halva natten eftersom de är uppe ofta, men när vi måste åka på larm utanför huset  är det ganska riskabelt för den som är ensam  kvar.

Gunnel Nordegren är verksamhetschef för äldreomsorgen. Hon tycker det är en förbättring att  personalen nu cirkulerar mer.
  – Det satt i sen gammalt att så fort ingen behövde tillsyn så gick man och satte sig i personalrummet.

Därför godkände Socialstyrelsen Ragunda

Bemanningen får okej för att: nattpersonalen slipper alla extrauppgifter som att tvätta kläder. Extra personal tas in vid behov.