De två demensenheter som inspekterades har flyttats, något kommunen hade planerat redan innan Socialstyrelsens tillsyn.  De våningar som är kvar, som är ett servicehus, har inte fått någon förstärkt bemanning. Här bor demenssjuka, och personer med psykiska diagnoser. Fyra anställda ska hinna med totalt 70 boende. Alltså drygt 17 boende per anställd.
  – Vi cirkulerar, men vi tvingas prioritera för vi är inte personal som täcker att vi kan vara en på varje våning, säger Britt Andersson.

Med fem våningar och fyra personal betyder det att de gamla, tvärtemot Socialstyrelsens rekommendation, lämnas ensamma delar av natten.
  Berit Silverlind är äldreomsorgschef i Skellefteå kommun:
  – Det blev ingen förstärkning just på de enheter som Socialstyrelsen inspekterade. Men vi har totalt sett något högre bemanning i kommunens äldreomsorg. På vissa boenden omfördelade vi från dag till natt men då förstärkte vi även på dagen. 

Från 1 januari 2014 gäller skärpta regler för bemanning. De äldre ska snabbt kunna få hjälp. I Skellefteå har man liksom i andra kommuner börjat räkna på vad det kommer att innebära. 
  Kommer ni behöva anställa fler?
  – Det är en tolkningsfråga, det står inte tydligt i föreskriften från Socialstyrelsen vad som krävs. Det är en sak att ha en anställd på varje våning nattetid, en annan att de ska finnas kvar på varje demensenhet hela tiden. Men jag tror det kommer krävas mer anställda och det har vi informerat politikerna om, säger Berit Silverlind.
  Hon tycker dock att de gamla skulle tjäna mer på en förstärkning av dagpersonalen.
  – Även om en del är uppe vissa stunder så är det många som sover hela natten.