De som är äldre idag har jobbat och slitit för att det ska bli bättre för nästa generation. Nu är det deras tur. Man ska inte tvingas förlita sig på anhöriga för att få en god omsorg. När hälsan sviktar och man inte kan klara sig hemma på egen hand ska hemtjänsten, vården och omsorgen finnas där – för alla.
  Vi ser det som ett kontrakt mellan generationer. Varje generation drar nytta av den välfärd som generationer före har lagt grunden till genom sitt arbete. Den som är äldre och behöver hjälp från hemtjänsten eller på äldreboendet har samma rätt som alla andra att bestämma över sitt liv och sin vardag.. Hur möjligheten till egen tid ska utformas och vilka insatser som ska inrymmas är upp till varje kommun att bestämma, men idag är det alltför stora skillnader mellan kommunerna.

En viktig faktor som påverkar livet som äldre är att det finns personal inom hemtjänst och särskilt boende. Intresset för vård- och omsorgsutbildningen på gymnasiet har minskat dramatiskt under den senaste trettioårsperioden. Läsåret 2009/2010 var antalet som sökte till utbildningen enbart 3 041 i hela landet. Samtidigt kommer behovet av utbildad arbetskraft att öka kraftigt framöver inom vård- och omsorg. Kommunal har genom en rapport visat att det kommer att behövas 150 000 fler anställda år 2030. I exempelvis Värmland och i Örebro visar prognoser att runt var fjärde anställd i äldreomsorgen kommer att ha gått i pension före 2020.
  Att arbeta inom äldreomsorgen har tyvärr länge kännetecknats av dåliga anställningsvillkor och låga löner. Möjligheterna till heltidsanställningar är begränsade, arbetsmiljön lämnar ofta mer att önska och medellönerna är lägre än i mansdominerade yrken med motsvarande krav. När ungdomars preferenser för olika yrken kartläggs upplevs alla dessa faktorer som oattraktiva. De unga som ska arbeta och de äldre som behöver omvårdnaden är värda en förändring. Om inte så sker kommer många att personalbristen att vara ett faktum bara inom några få år.

Äldreomsorgen ska och måste vara ett attraktivt arbetsområde där personalen känner yrkesstolthet. Bra bemanning, väsentligt förbättrade anställningsvillkor och yrkesutbildad äldreomsorgspersonal är nödvändigt för att upprätthålla en offentligt finansierad äldreomsorg med kvalitet. Det finns stora behov av mer personal inom äldreomsorgen för att kunna ge möjlighet till ett rikt liv. En förutsättning för omsorg av hög kvalitet är kontinuitet, tillräckliga resurser och att äldreomsorgen är en attraktiv arbetsgivare. Viktigast är att ge anställda möjlighet till heltid och fast anställning, därför måste heltidsanställning bli norm, men insatser behöver även göras för att locka unga och äldre att välja en framtid inom välfärdsjobben.
  Här har staten en viktig roll att spela, inte minst när det handlar om att stimulera människor att byta inriktning på sitt arbetsliv eller att erbjuda omskolningsmöjligheter för arbetslösa.

Nu måste satsningar göras på nödvändiga och viktiga yrken inom äldreomsorgen där anställda idag många gånger sliter för mycket om det ska bli det framtidsyrke vi så väl behöver för att tillgodose behoven i framtiden och få våra ungdomar att välja omvårdnadsprogrammet.

Gunilla Svantorp (S),
riksdagsledamot och kommunalare, Årjäng
Lennart Axelsson (S),
riksdagsledamot och kommunalare, Nora
Kerstin Johnsson,
ordförande Kommunal Västra Svealand