Hinner inte vila mellan jobbpassen
Jag jobbar i hemtjänst och får inte 11 timmars dygnsvila då jag jobbar kvällar mellan 16.00 och 22.00 och börjar arbetet 07.00 nästa dag. I bästa fall hinner jag vila/sova i fyra-fem timmar och sedan ska jag köra bil i tjänsten. Är det tillåtet att köra bil när man är trött på grund av att man inte hunnit vila ut? /Ständigt trött
SVAR: Enligt arbetstidslagen ska alla arbetstagare ha minst 11 timmars sammanhängande ledighet, så kallad dygnsvila, under varje period om 24 timmar. Dessa 24 timmar kan omfatta vilken period som helst, till exempel från klockan 00.00 till kl. 24.00 eller från 03.00 till 03.00. Byte av 24-timmarsperiod kan göras när man lägger om scheman, men i övrigt ska perioden vara oförändrad. Dygnsvilan om 11 timmar kan läggas ut när som helst under 24-timmarsperioden. Det är alltså tillåtet att lägga ut vilan under de första 11 timmarna av perioden och även att lägga den under de sista 11 timmarna av påföljande 24-timmarsperiod.
Säg att 24-timmarsperioden omfattar tiden från klockan 05.00 till 05.00 och du har fått 11 timmars vila innan du går på kvällspasset 16.00, samtidigt som ditt pass som börjar 07.00 slutar senast 18.00. I det fallet bryter din arbetsgivare inte mot arbetstidslagen. Du hinner då få 11 timmars vila mellan 18.00 och 05.00, när den andra 24-timmarsperioden slutar.
Är det då tillåtet att köra bil när man är trött? Svaret är nej. Trötta förare innebär alltid risker i trafiken, oavsett om man kör i tjänsten eller inte. Enligt trafikförordningen får fordon inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt. Om du är för trött för att köra bil och bilkörning ingår i dina arbetsuppgifter är det ett arbetsmiljöproblem. Verktygen för att åtgärda sådana problem finns i arbetsmiljölagen. Du bör vända dig till ditt skyddsombud och beskriva din situation. Om skyddsombudet anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska ombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder. Om inget händer kan ombudet vända sig till Arbetsmiljöverket och begära ett föreläggande eller ett förbud mot arbetsgivaren.
/Annett Olofsson